Rješenje za kredite u švicarcima do 1. oktobra

U Srbiji nešto više od 18.000 građana ima stambene kredite u švicarskim francima (EPA)

Članovi Udruženja za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija blokirali su saobraćaj u Nemanjinoj ulici ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda i poručili da će protestovati sve dok se predstavnici te institucije ne izjasne o problemu sa isplatom kredita u švajcarskim francima.

”Zahtevamo da Vrhovni kasacioni sud zauzme stav kao što je, na primer, činio u slučaju javnih beležnika ili 1993.godine u slučaju inflatornih kredita. Tražimo da se posle desetogodišnje agonije izjasne i o ovom problemu kao što su učinile sve države u regionu”, rekao je advokat i član Izvršnog odbora Udruženja korisnika bankarskih usluga CHF Srbija Slaven Bilčar.

On je rekao da su članovi Udruženja, profesor Ivica Stojanović i Marko Vasić, počeli štrajk glađu koji neće prekinuti sve dok se, kako kaže, Vrhovni kasacioni sud ne izjasni o ovom pravnom pitanju.

Bilčar kaže da je, osim revizije sudskih postupaka, obaveza Vrhovnog kasacionog suda da donosi i načelne stavove kako bi se ujednačila sudska praksa i primena prava.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević rekao je u razgovoru sa predstavnicima Udruženja za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija, da će VKS do 1. oktobra rešiti sve do danas primljene predmete u vezi sa kreditima građana zaduženih u švajcarskim francima.

U saopštenju VKS se navodi da je Milojević ukazao da VKS ne može unapred da zauzima pravne stavove, već da će odlučivati samo u konkretnim predmetima, a što je i u skladu sa evropskim standardima.

Predmeti po hitnoj proceduri

On je dodao i da će Vrhovni kasacioni sud nižestepenim sudovima uputiti dopis da se navedeni predmeti smatraju hitnim.

U saopštenju se ukazuje da će sa posebnom opreznošću, poštujući principe savesnosti i poštenja, sudovi razmatrati tužbe sa predlogom za određivanje privremene mere u pomenutim sporovima.

S obzirom da se radi o takozvanim tipskim predmetima nižestepeni sudovi će iz tih odluka moći da donose zaključke o stavovima Vrhovnog kasacionog suda, napominje VKS.

Sanja Vujanović iz Centra za zaštitu korisnika bankarskih usluga rekla je ranije da je njihov zahtev da Vrhovni kasacioni sud zauzme konacan stav po tom pitanju – da li je klijent bio informisan i da li su krediti pošteni ili ne.

„Klijent nije bio informisan. Mi smo u bankama dobijali informacije – ovo je super, ovo je najpovoljnije, švajcarski franak je najstabilnija valuta… Evropski sud je dosudio da su ovo nepošteni krediti, a u Srbiji su još i špekulativni”, rekla je Vujanović za TV Prva.

Brnabić: Banke će raditi kako sudovi kažu

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je izbegla direktno da odgovori hoće li Vlada preduzeti neke mere, a komentarišući najave protesta, poručila je da će banke slediti odluke pravosuđa.

“Sve što ja mogu reći biće protumačeno kao pritisak. Vlada poštuje institucije, kako sudstvo bude odlučilo, tako će banke raditi. Ja ne mogu davati nikakve izjave u vezi s tim”, rekla je Brnabić novinarima, insistirajući kako su na potezu pravosuđe, sudovi i tužilaštva, jer su u toku brojni parnični postupci vezano za sporne kredite u švajcarskim francima.

U Srbiji nešto više od 18.000 građana ima stambene kredite u švajcarskim francima, a većina ne želi da ih konvertuje u evre, već zahteva da se “reši problem enormnih kursnih razlika i lihvarskih kamata”, i to je razlog što su sve češće kolektivne tužbe klijenata protiv banaka.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izazvala je pre godinu dana žestoke kritike i komentare u javnosti i na društvenim mrežama svojom izjavom kako građani zaduženi u švajcarskim francima ne bi trebalo da očekuju neko novo rešenje, osim već ponuđenih mogućnosti da s bankama postignu individualne dogovore o kreditima.

Ona je u sredu, tokom rasprave u Skupštini Srbije, izjavila da nije istina da NBS nije reagovala na problem kredita u švajcarskim francima, i da je maja 2013. godine – nepunu godinu pošto je preuzela funkciju guvernerke, NBS donela preporuku bankama za olakšavanje otplate tih kredita.

Napomenula je da je 2015. godine, kada je naglo skočila vrednost švajcarskog franka, NBS takodje reagovala i donela četiri modela kojima se bankama izmedju ostalog nalaže da u zavisnosti od slučaja pregovaraju s gradjanima i omoguće im olakšice da mogu da otplaćuju kredit.

“Mnogi koji su to ozbiljno shvatili, ušli su u razgovor s bankama i dobili olakšavajuće okolnosti”, rekla je Tabaković, odgovarajući na tvrdnje lidera opozicione partije Dveri Boška Obradovića da NBS nije reagovala na problem kredita u “švajcarcima”.

S druge strane, upitana za nekoliko prilika koje su zaduženi u „švajcarcima” imali prethodnih godina da izvrše konverziju, Sanja Vujanović iz Centra za zaštitu korisnika bankarskih usluga je rekla da su te prilike bile nepoštene i „nenormalne” i da su četiri modela koje je nudila NBS bili nepovoljni po klijente.

Izvor: Agencije