Američki zvaničnik: Rusija potiče haos na zapadnom Balkanu

Bugajski smatra da će Palmer više biti uključen u krizu u Bosni i Hercegovini nego u onu s Kosovom (Arhiva)

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer je optužio Rusiju da potiče stvaranje haosa na zapadnom Balkanu kako bi blokirao države regije u nastojanjima da postanu dio evropskih i euroatlantskih integracija.

“Aktivno i agresivno rade protiv ciljeva mnogih zemalja zapadnog Balkana koje su te države same sebi postavile. Čini se da interesima Rusije najbolje služi ukoliko u ovoj regiji vlada haos u kojem je moguće podizati napetosti”, kazao je on u intervjuu entitetskim novinskim agencijama u Bosni i Hercegovini Fena i Srna.

Palmer je najviše rangirani američki diplomata koji se direktno bavi stanjem u regiji, a u Sarajevu je boravio kako bi sudjelovao u pregovorima s čelnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o izmjenama izbornog zakona te u radu sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Palmer je kao primjer direktnog miješanja Rusije u suverenu volju država regije naveo pokušaj državnog udara u Crnoj Gori iz 2016. godine, čiji je cilj bio spriječiti tu zemlju da postane članica NATO-a.

Isto to, izričit je Palmer, Rusija sada radi i u odnosu prema Makedoniji, koju također želi zaustaviti na putu ka članstvu u NATO-u.

Iako su vlasti u Bosni i Hercegovini odavno kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta također definirale članstvo u NATO-u, tome se sada protive vlasti bh. entiteta Republika Srpska, insistirajući da zemlja ostane “vojno neutralna”, odnosno da na tom planu u cjelosti slijedi politiku kakvu vodi Srbija.

Podrška SAD-a Balkanu se ne mijenja

Komentirajući tu situaciju, Palmer je istakao kako je euroatlantska budućnost Bosne i Hercegovine suverena odluka te države, koju SAD kao takvu podržava i čine sve kako bi pomogle vlastima u Bosni i Hercegovini da ispune kriterije koji su pretpostavka članstva.

Poručio je kako podrška SAD-a Balkanu ostaje jasna i ta se politika nije mijenjala zbog promjena u Bijeloj kući.

“Stoga nema razloga vjerovati kako postoji bilo kakva promjena kada je u pitanju američka politika ili stav prema ovoj regiji, barem ne u doglednoj budućnosti”, kazao je Palmer.

Izvor: Agencije