Vojska i policija Srbije na Kosovu doveli bi do sukoba s NATO-om

Beograd neće odustati od dijaloga, jer je razgovor jedino rješenje da se dođe do kompromisa, kaže Aleksandar Vučić (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da nije optimista po pitanju predstojećih razgovora sa predstavnicima Kosova u Briselu, ali da Beograd neće odustati od dijaloga, jer je razgovor jedino rešenje da se dođe do kompromisa.

“Predstoje nam razgovori u Briselu. Nisam optimista, ali će Srbi da ulože napore da se dođe do kompromisa”, kazao je on novinarima u Beogradu.

Rekao je kako je zabrinut zbog učestalih napada na Srbe na Kosovu proteklih dana, dodajući da je reč o kampanji zastrašivanja tamošnjeg srpskog naroda, za koju ne zna da li je naredio neki lokalni ili viši funkcioner.

“Do sada smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost, ali to postaje sve teže, jer Albanci postaju sve nervozniji”, kazao je Vučić.

Na pitanje novinara može li Srbija, nakon učestalih napada na Srbe i špekulacija prištinskih medija o raspoređivanju snaga bezbednosti na administrativnoj liniji, da na Kosovo “uvede” 1.000 pripadnika svojih snaga bezbednosti, kako to predviđa Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244, rekao je da činjenica da velike sile ne priznaju, odnosno nemaju nameru da uvaže Rezuluciju 1244, “za nas samo znači da mi imamo vrlo male mogućnosti da nešto učinimo”.

Nisu sve rezolucije UN-a iste

“To nije pravo, i to nije pravično, ali mi se borimo u skladu sa vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora i naše je da se borimo”, kazao je Vučić.

Kako je pojasnio, on je lično povodom ideje o povratku 1.000 vojnika upozoren da će Srbija, ako to pokuša, doći u sukob sa najvećom vojnom silom na svetu.

“Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt”, preneo je predsednik Srbije upozorenje koje je dobio.

Kaže da je više puta poredio situaciju, recimo, sa rezolucijom o Jerusalimu, gde su zapadne sile odbacile pritisak predsednika SAD-a Donalda Trumpa da svoje ambasade prebace u taj grad, kako je uradila Bela kuća.

Oni su to, dodao je, pravdali činjenicom da bi takav postupak bio u suprotnosti sa rezolucijom o Jerusalimu.

“Ja sam im tada rekao da se svi zajedno ponašaju protivpravno kad ruše Rezoluciju 1244, a oni onda sležu ramenima, pogledaju u svoje savetnike i… ništa”, naveo je.

‘Sila jača od prava’

To je, kaže, ozbiljna situacija, te želi da građanima objasni da te ljude ne interesuju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje.

“Važi samo pravo sile i mi, u skladu sa tim, moramo da se trudimo da sačuvamo mir i bezbednost i da svi gradimo bolji život i jaču ekonomiju”, poručio je Vučić.

Upitan o završetku mandata misije Euleks na Kosovu, Vučić je kazao da će ostati predstavnici Euleksa na Kosovu, ali da to neće baš tako da kažu, kako se ne bi zamerili prištinskim vlastima.

“Mi smo se nadali da će oni obavljati svoj posao uvek profesionalno, ali to nije uvek bilo na najvišem nivou”, kazao je on i dodao da je država u prošlosti napravila veliku grešku prihvatajući da se Euleksu obezbedi da obavljaju njihovu funkciju na Kosovu bez da Srbija dobije nešto i da je trebalo da se insistira na Rezoluciji 1244.

Vučić je rekao da su to greške prošlosti i da se to sada ne može promeniti.

Izvor: Agencije