Tusk: EU i Zapadni Balkan da pređu na konkretna djela

Donald Tusk je rekao da želi vidjeti brži napredak u pristupnim pregovorima Crne Gore (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je tokom razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem u Briselu poručio da je vrijeme da Evropska unija i Zapadni Balkan sa političkih izjava pređu i na konkrena djela.

”Prošlog mjeseca lideri EU-a i Zapadnog Balkna ponovo su potvrdili evropsku perspektivu kao svoj strateški izbor. Danas, više nego ikada, potrebni su nam ne samo političke izjave već i konkretna djela”, rekao je Tusk.

On kaže da je vrlo simbolično to što je prva zvanična posjeta Mila Ðukanovića u novom mandatu predsjednika Crne Gore upravo Brisel, bez svake sumnje potvrđuje evropski i euroatlantski pravac Crne Gore.

”Crna Gora danas slavi godišnjicu članstva u NATO i ostaje lider pristupnih pregovora sa EU-om”, naglasio je Tusk.

Donald Tusk je rekao da želi vidjeti brži napredak u pristupnim pregovorima Crne Gore koji se neće zasnivati samo na otvaranju i zatvaranju poglavlja već na snažnim rezultatima u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kao i jačanju slobode medija i civilnog društva u zemlji.

Tusk je sa žaljenjem konstatirao da proevropske snage u Crnoj Gori nisu u mogućnosti da sarađuju u okviru postojećih institucija i pozvao Ðukanovića da svojim vodstvom prevaziđe ove slabosti.

Interesi trećih strana

Istovremeno, predsjednik Evropskog vijeća ukazao je na potrebu primjene preporuka međunarodnih posmatrača koji su učestvovali na aprilskim izborima u Crnoj Gori, a u cilju jačanja povjerenja javnosti u institucije i ishod glasanja.

Donald Tusk se zahvalio Crnoj Gori i na njenoj čvrstoj podršci i solidarnosti zajedničkoj evropskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Ðukanović je rekao da je Tuska informirao o nedavno održanim predsjedničkim izborima i lokalnim izborima u Crnoj Gori.

“Kazao sam da je moj doživljaj rezultata tih izbora ponovljena čvrsta opredjeljenost Crne Gore da nastavi dalje putem EU integracije“, naveo je Ðukanović.

On je kazao da će stabilnost regije biti zagarantirana, ako se sačuva dobar tempo integracija u EU.

“Potencirao sam da je to pitanje važno za Balkan, ali prema našem viđenju to pitanje najvažnije je za Evropu samu. Ako Evropa želi da sačuva konkurentnost i globalnu relevantnost, po našem viđenju ona mora nastaviti proces ujedinjenja”, poručio je Ðukanović.

On je naveo i da se svaki zastoj u odnosima na Balkanu koristi kao mogućnost da neko sa treće strane implementira svoje interese.

“Ti interesi, nažalost, nisu u korist balkanskih država, niti evropske stabilnosti”, poručio je Ðukanović.

Izvor: Agencije