I novi sastanak o Izbornom zakonu BiH bez rezultata

I današnji sastanak u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine završen je bez rezultata i pomaka, javlja agencija Fena.

Razgovori se nastavljaju sutra, potvrdili su učesnici sastanka novinarima.

O mogućim izmjenama Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Sastanak je održan u sjedištu Delegacije EU u BiH i bio je zatvoren za javnost.

Bezuspješni pokušaji

Po završetku su zamjenica lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto kao i lideri Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić novinarima kazali kako nije bilo pomaka i kako je svaka strana ostala pri ranijim stavovima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sastanku su prisustvovali i lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović te Demokratske fronte (DF) Željko Komšić.

Sastanci se održavaju već duže vrijeme u pokušaju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH posebno kad je riječ o popunjavanju Doma naroda Federalnog parlamenta.

Mjesecima prije, lideri stranaka razgovarali su više puta u prisustvu šefa Delegacije EU-a u BiH Larsa Gunnara Wigemarka te američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack, ali kako su ti susreti završavani bez dogovora, odlučeno je da se uključe i eksperti Venecijanske komisije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Savjetodavno tijelo Vijeća Evrope, Venecijanska komisija, treći dan u Sarajevu vodi pregovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o izmjenama Izbornog zakona. Na današnjem sastanku strankama je preporučeno da se rješenjem fokusiraju isključivo na provođenje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju “Ljubić”. Tom presudom osporen je dio zakona koji se tiče izbora delegata u Dom […]

Članovi Venecijanske komisije drugi dan vode razgovore s predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH, te predstavnicima međunarodnih i domaćih institucija. Oni su uključeni u traženje rješenja za izmjene Izbornog zakona, kako bi rezultati predstojećih opštih izbora mogli biti u potpunosti provedeni.  Sve prati Arduana Pribinja.    

Razgovori članova Venecijanske komisije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, međunarodnih i domaćih institucija, uključenih u traženje rješenja za izmjene Izbornog zakona, nastavljeni su u Sarajevu. Jutros su održali sastanak sa članovima Centralne izborne komisije u BiH, a popodne se očekuje novi krug pregovora s predstavnicima političkih stranaka. Vladajuće stranke su nakon propasti […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO