Zgrada željezničke stanice u Beogradu postaje muzej

Kako je saopštilo preduzeće "Infrastruktura Železnice Srbije", željezničko službeno mjesto Beograd Glavna stanica biće ukinuto (Al Jazeera)

Željeznički saobraćaj u Glavnoj željezničkoj stanici u Beogradu biće potpuno obustavljen, a nova polazna i dolazna stanica za vozove u domaćem i međunarodnom saobraćaju biće Beograd Centar, u Prokopu.

Kako je saopštilo preduzeće “Infrastruktura Železnice Srbije”, željezničko službeno mjesto Beograd Glavna stanica biće ukinuto.

“Dva para međunarodnih vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider. Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 međunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza između Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza između stanice Beograd Centar i Resnika”, piše u saopštenju. 

Muzej historije srpske države

Navodi se da će prvi put pet vozova dnevno saobraćati između centra Beograda i Vršca kao i da je stanica “Vukov spomenik” potpuno pripremljena da od danas kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica – Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar – Vršac.

Zgrada Glavne željezničke stanice u Beogradu, iz 1884. godine, postaće muzej historije nastanka srpske države, ukida se i priobalna pruga iz tog doba, a na prostoru stanice i pomoćnih želhezničkih objekata uz rijeku Savu se već godinama gradi naselje “Beogrd na vodi”.

Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestuje nekoliko grupa građana.

Izvor: Agencije