Zgrada željezničke stanice u Beogradu postaje muzej

Kako je saopštilo preduzeće "Infrastruktura Železnice Srbije", željezničko službeno mjesto Beograd Glavna stanica biće ukinuto (Al Jazeera)
Kako je saopštilo preduzeće "Infrastruktura Železnice Srbije", željezničko službeno mjesto Beograd Glavna stanica biće ukinuto (Al Jazeera)

Željeznički saobraćaj u Glavnoj željezničkoj stanici u Beogradu biće potpuno obustavljen, a nova polazna i dolazna stanica za vozove u domaćem i međunarodnom saobraćaju biće Beograd Centar, u Prokopu.

Kako je saopštilo preduzeće “Infrastruktura Železnice Srbije”, željezničko službeno mjesto Beograd Glavna stanica biće ukinuto.

“Dva para međunarodnih vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider. Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 međunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza između Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza između stanice Beograd Centar i Resnika”, piše u saopštenju. 

Muzej historije srpske države

Navodi se da će prvi put pet vozova dnevno saobraćati između centra Beograda i Vršca kao i da je stanica “Vukov spomenik” potpuno pripremljena da od danas kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica – Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar – Vršac.

Zgrada Glavne željezničke stanice u Beogradu, iz 1884. godine, postaće muzej historije nastanka srpske države, ukida se i priobalna pruga iz tog doba, a na prostoru stanice i pomoćnih želhezničkih objekata uz rijeku Savu se već godinama gradi naselje “Beogrd na vodi”.

Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestuje nekoliko grupa građana.

Izvor: Agencije


Povezane

Od 1. jula u Beogradu prestaje raditi glavna Željeznička stanica, koja je u funkciji 134 godine. Lokalni, regionalni i međunarodni željeznički saobraćaj prebacuje se na stanicu Prokop, odnosno Beograd Centar, koja se gradi više od 40 godina. Nedavno je ustanovljeno kako ta stanica nema pristup za ukrcavanje automobila na vagone autovoza, posebno važan za ljetnu […]

Prvi voz iz Beograda ka Novom Sadu krenuo je sa željezničke stanice “Beograd centar” ili “Prokop”.Ta stanica gradi se više od 40 godina.Otvarali su je mnogi političari, uglavom u predizbornim kampanjama.Stanari koji 40 godina slušaju o gradnji Prokopa skeptični su da će ikada biti zavšen.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO