Ribari kod Zadra pronašli ostatke aviona nestalog 1991.

Galeb G-2 je avion jugoslovenske proizvodnje koji se mogao koristiti za obučavanje ili lake napade na tlu (Wikipedia)

Hrvatski ribari pronašli su i djelimično izvadili iz mora olupinu jugoslovenskog vojnog aviona koji se srušio u blizini Zadra nekoliko dana prije početka otvorenih borbi u Hrvatskoj, čime je rasvijetljena misterija sudbine kapetana Neše Vrangelovskog (32) koji je nestao na trenažnom letu 5. septembra 1991. godine, prenosi agencija Beta.

Kako je objavljeno na društvenim mrežama, krilo aviona Galeb G-2, evidencijskog broja 23147, izvadili su ribari i ostavili u Lukoranskoj uvali na otoku Ugljan u blizini Zadra.

Na slikama se vidi dio krila školsko-borbenog aviona Galeb G-2, značajno oštećenog od ležanja na morskom dnu, ali na kojem se i dalje jasno vidi oznaka Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva na svijetlo plavoj donjoj površini krila i bijelom bojom ispisan broj 147 na gornjoj, što odgovara avionu 251. lovačko-bombarderske eskadrile koji je nestao nekoliko dana prije početka rata.

Prema rukopisu neobjavljene knjige o udesima vojnih letjelica vojnog analitičara Aleksandra Radića, nastavlja Beta, Vrangelovski je kobnog dana poletio sa aerodroma Zemunik kako bi obavio let za potrebe ispitnog školskog gađanja lokalne PVO jedinice na poligonu Šepurine, a posljednji put se javio radiovezom minut prije nego što je nestao, dok je letio na visini od 100 metara iznad mora.

Avion kod Primoštena

Nakon što je nestao, vojska je pokrenula potragu za njim, a helikopter Gazela je otkrio naftnu mrlju na površini vode. Procijenjeno je kako je potonuo na dubinu od 65 do 70 metara, pa je određen brod Ratne mornarice koji je trebalo da izvadi olupinu, ali je zbog početka rata akcija otkazana.

Sličan slučaj dogodio se i u maju ove godine  kada je grupa čeških ronilaca kod Primoštena otkrila olupinu jugoslovenskog aviona Jastreb J-21, u kojem je 19. septembra 1991. godine poginuo poručnik pilot Valter Jurišić (27).

Na snimku objavljenom na YouTubeu, na morskom dnu vide se ostaci aviona evidencijskog broja 24203.

Izvor: Agencije