Zaev: Makedonija bi mogla završiti pregovore 2025.

Zoran Zaev je nedavno postigao sporazum s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev ocijenio je danas u Briselu kako bi Makedonija pregovore o pristupanju Evropskoj uniji mogla završiti 2025. godine.

„Prema dosadašnjem iskustvu pregovori traju u prosjeku sedam godina. Ako prihvatimo ovu dinamiku i za Makedoniju, proizilazi da bi se pregovori završili 2025. Upravo kako predviđa strategija za vjerodostojno proširivanje EU-a“, rekao je on.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, Zaev je rekao kako je danas u Briselu, u srcu Evrope, „potvrđena velika vijest da Republika Makedonija dobija datum za pregovore: juni 2019“.

Zemlja pozitivnih promjena

„Naša zemlja je to zaslužila. Lideri EU-a su rekli kako zaslužuje to. Evropska unija je prihvatila da je Makedonija od zarobljene države za samo jednu godinu napravila preokret“, rekao je makedonski premijer.

Za samo jednu godinu, naveo je, Makedonija je postala država pozitivnih promjena, inkluzivnosti, političkog dijaloga, političke volje za rješavanje problema sa susedima.

Zaev je naveo kako je slijedeće proširenje, u koje će biti uključena Makedonija, u suštini konsolidacija EU-a.

„Ta konsolidacija, koju sa pravom traže lideri zemalja EU-a, bit će potpuna kada u svoju porodicu prihvati države Zapadnog Balkana, koje ispune uvjete“, rekao je on, dodajući kako proces pristupanja EU-u ne završava sa otvaranjem poglavlja.

Sporazumi sa Bugarskom i Grčkom

Tusk je nakon sastanka kazao kako je ovo dobra sedmica za Makedoniju i zapadni Balkan jer su ministri EU-a otvorili put pokretanju pregovora o pristupanju Makedonije i Albanije Uniji označivši kao početak juni naredne godine.

On je na konferenciji za štampu sa premijerom Makedonije Zaevom naglasio kako ovo ne bi bilo moguće bez jakog zalaganja makedonske Vlade i prijateljskog sporazuma sa Bugarskom, kao i sporazuma o rješenju spora o imenu Makedonije Atine i Skoplja.

„Tokom moje posjete Skoplju u aprilu mogao sam vidjeti političku volju da se nastavi sa euroatlantskim integracijama države. Ne sumnjam da ćete pod hrabrim vodstvom premijera Zaeva moći ispratiti tempo reformi u ključnim poljima koja su bitna za vašu državu“, istakao je.

Izvor: Agencije