Video: Potop na ulicama Beograda i Rovinja

Nevrijeme pogodilo gradove regije (Facebook)

Istru je u petak rano ujutro zahvatilo grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim oborinama i snažnim vjetrom. 

U Rovinju je u 20-ak minuta palo 50 milimetara kiše po kvadratnom metru, a u Dajli kraj Novigrada zabilježen je udar vjetra od 82 kilometra na sat.

Istarski meteorološki portal Istramet javio je kako je nešto iza 4 sata ujutro prvi na udaru bio Umag, a potom i ostatak Istre.

U Puli je zabilježen udar od 73 kilometra na sat, a Umagu 68 kilometra na sat. Do 6 sati u Rovinju je palo 80 milimetara kiše, a u Puli i u mjestima južne Istre oko 40 milimetara.

Zbog velike količine kiše na području Rovinja, Pule i Marčane zabilježene su poplave u prizemnim prostorijama te srušena stabla i grane na cestama, pa su intervenirale dežurne službe,  vatrogasci i policija. Povrijeđenih osoba nije bilo.

Skliski kolnici

Kolnici su mokri i skliski u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Lici, Istri i Hrvatskom primorju, a zbog jake kiše i vode na kolniku na cijeloj dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb vozi se uz ograničenje brzine na 80 kilometara na sat, navodi se u izvještaju Hrvatskog autokluba (HAK) u petak ujutro.

Zbog prometne nesreće između čvorova Čavle i Orehovica (78. kilometar) u smjeru Rijeke vozi se usporeno, jednim trakom.

Zbog poteškoća s odvodnjom oborinske vode u tunelima i mogućih bujica vozači se pozivaju na dodatni oprez. Mogući su i odroni te se vozače poziva da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosni razmak između vozila.

Povremeno je vrlo gust promet na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora. Pred naplatnom postajom Lučko, na ulasku na autocestu kolona je oko jedan km.

Poplavljene ulice u Beogradu

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje da će u narednih sat vremena na području Beograda, na potezu od Beograda do Zrenjanina i na sjeveru Šumadije biti jaki pljuskovi, grmljavina i ponegdje grad.

Građani Beograda osjetili su veliki nalet kiše koja je počela da pada nešto prije osam sati jutros, a nastavila se prije 15 minuta.

Kiša je praćena grmljavinom, a na teritoriji Novog Beograda rano jutros bilo je i grada.

Padavine su obilne, te kišobran nije dovoljna “odbrana”, pa je najbolje u zatvorenom prostoru sačekati da jaka kiša prestane. 

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je kretanje na Pančevačkom mostu otežano zbog velike količine vode, a iz jednog taxi udruženja kažu da su Višnjička ulica kod TC “Big fešn” i Dunavska gotovo potpuno poplavljene.

Količine padavina bit će od 20 do 30 mm i sa tendencijom premještanja ka Pomoravlju i dalje na jug i istok Banata, navodi se u hitnom upozorenju RHMZ.

Na teritoriji cijele Srbije na snazi je narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina, grmljavine i olujnog vjetra. 

Narandžasti meteoalarm označava opasne vremenske prilike. 

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. 

Treba biti vrlo obazriv, svjestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savjete koje daju nadležne državne službe, stoji u objašnjenju na sajtu RHMZ.

Poginuo gradonačelnik u Poljskoj

Zemjenik gradonačelnika jednog grada u centralnim dijelovima Poljske je poginuo, a 10 osoba je povrijeđeno tokom snažne ljetnje oluje koja je pogodila zemlju, saopštili su danas zvaničnici.

Robert Makovski, zamjenik gradonačelnika Volomina, grada u blizini Varšave, poginuo je sinoć kada je na njega tokom oluje pala grana sa jednog drveta.

AP prenosi da je u oluji oštećeno 300 objekata i da su vatrogasci intervenisali više od 4.300 puta.

Od jutros, 74.000 domaćinstava je bez struje.

Među povrijeđenima je i vatrogasac.

Izvor: Agencije