Velika Britanija će biti domaćin samita zapadnog Balkana

Ulazak u EU ima znatno veću podršku u entitetu Federacija BiH nego u Republici Srpskoj (EPA)

Veleposlanica Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp najavila je da će njena država idućeg mjeseca biti domaćin Summita zapadnog Balkana, koji će, kako je rekla, pokazati nastavak podrške Londona ne samo Crnoj Gori, već cijeloj regiji.

Ona je crnogorskim novinarima rekla da Crna Gora i Velika Britanija danas imaju uspješne bilateralne odnose, s mnogo mogućnosti za suradnju i investiranje.

Istaknula je i da dvije države već 140 godina imaju sjajne odnose, a da Crna Gora više od 140 godina ostavlja jak dojam na Veliku Britaniju, gdje je “prepoznata kao bastion slobode, slavljena zbog snage karaktera i ljepote”.

Približavanje traje godinama

“Od Kongresa u Berlinu, kada su velike sile, uključujući Veliku Britaniju, priznale crnogorsku neovisnost, Velika Britanija je među prvima uspostavila diplomatske odnose s  Crnom Gorom, na što smo posebno ponosni”, rekla je Kemp.

Po njenim riječima, dvije države su se sve više približavale godinama.

“Svejedno govorimo li o tome da ovog ljeta očekujemo u Crnoj Gori najmanje 100.000 britanskih turista, ili o našoj suradnji, koja obuhvaća dva svjetska rata i koja podrazumijeva sada nas kao saveznike rame uz rame u NATO-u. Ili o podršci Velike Britanije procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji i svim reformama, kao i radu Britanskog vijeća za podršku učenju engleskog jezika u školama širom Crne Gore”, kaže Kemp.

Izvor: Agencije