Sobotka: Približavanje Zapadnog Balkana EU važno za stabilnost

Sobotka se, kako je navedeno u saopćenju, založio za podršku državama regije u oblasti vladavine prava, kao i izgradnji institucija (EPA)

Predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka najavio je da će austrijska skupština, tokom predsjedavanja Evropskom unijom, imati sopstvene aktivnosti na približavanju Zapadnog Balkana Uniji.

„Približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji jeste i ostaje prioritet Austrije, a tako i nakon predsjedavanja, jer je to u interesu stabilnosti regije i cijele Unije“, objasnio je on na sastanku predsjednika parlamenata članica Višegrad grupe u Mađarskoj.

Sobotka se, kako je navedeno u saopćenju, založio za podršku državama regije u oblasti vladavine prava, kao i izgradnji institucija.

Pregovori sa Albanijom i Makedonijom

Izjasnio se i za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom.

„S tim u vezi će austrijski parlament postaviti sopstvene impusle i uspostavit će program stipendija za parlamentarce i parlamentarne službenike Zapadnog Balkana. Pored toga će u austrijskom parlamentu, na jesen, biti održana konferencija za jačanje demokratije i vladavine prava na Zapadnom Balkanu“, najavio je on.

Sobotka je kolegama iz Višegrad grupe predstavio prioritete austrijskog predsjedavanja EU-a, naglasivši da su to sigurnost i borba protiv ilegalne migracije, osiguranje blagostanja, kao i povećanje konkurentnosti kroz digitalizaciju, te stabilnost u susjedstvu.

Izvor: Agencije