Niški aerodrom postaje državno vlasništvo

Nekoliko stotina građana zahtijevalo je od odbornika da ne glasaju za, kako kažu, poklanjanje aerodroma (Al Jazeera)

Odbornici u Gradskoj skupštini Niša izglasali su u petak da se upravljačka i osnivačka prava nad Niškim aerodromom prenose sa gradske na državnu vlast, javio je Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Na sjednici Skupštine grada Niša za odluku da se aerodrom “Konstantin Veliki” preda državi na upravljanje glasala su 43 odbornika, osam je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je na sjednici gradskog parlamenta da se aerodrom ne može sam finansirati.

Građani protiv

“Grad je iz budžeta od 2009. godine uložio više od 800 miliona dinara [6,8 miliona eura] na ime subvencija. Za taj su se novac mogli izgraditi vrtići, vodovodna i kanalizaciona mreža i drugi infrastrukturni projekti”, rekao je Bulatović.

Protiv odluke o prenosu ovlašćenja nad aerodromom “Konstantnin Veliki”, ispred Skupštine grada ranije danas protestiralo je nekoliko stotina građana zahtijevajući od odbornika da ne glasaju za, kako kažu, poklanjanje aerodroma.

Sa skupa je najavljeno i pokretanje krivične odgovornosti za sve one koji budu glasali za prijenos nadležnosti nad aerodromom “Konstantin Veliki”.

Opozicija: Država je uložila nula dinara u aerodrom

Opozicija je na sjednici Skupštine grada Niša tražila da se ne raspravlja o aerodromu, smatrajući da je odluka štetna za grad jer će tom odlukom, kažu, Grad Niš izgubiti 70 miliona eura.

Odbornici Niške inicijative i koalicije Niš moj grad smatraju da je javnost morala prisustvovati zasjedanju Skupštine grada. No, to im nije bilo dozvoljeno.

Po njihovim riječima, “država je uložila nula dinara u niški aerodrom”, a oprema koja je uložena dobijena je “na revers” od beogradskog aerodroma.

Opozicija je najavila da će pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom zbog odluke da se aerodrom “Konstantin Veliki” preda državi na upravljanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije