Holandski vojnici odustali od tužbe zbog Srebrenice

Holandski vojnici navode da ih je vanjski svijet krivio zbog nesposobnosti da spriječe genocid u Srebrenici (EPA)

Približno 230 pripadnika holandskih snaga koji su tužili holandsku državu tražeći odštetu za traumu koju su pretrpjeli u, kako se navodi, “nemogućoj misiji” u Srebrenici, odustali su od te tužbe, prenio je holandski list De Telegraaf.

Oni su 2017. godine zatražili odštetu od države u visini od 22.000 eura zbog pretrpljenih trauma.

Vojnici, koji su bili u Trećem holandskom bataljonu, sa zadatkom da štite enklavu 1995. godine, tvrdili su da je holandska vlada mogla znati da je izvođenje misije bilo nemoguće.

Navode da ih je vanjski svijet krivio zbog nesposobnosti da spriječe genocid u Srebrenici, što im je nanijelo društvenu, emotivnu i finansijsku štetu.

‘Nikad se nije radilo o novcu’

Njihov advokat Mihael Ruperti rekao je za De Telegraaf da veterani imaju dovoljno povjerenja da će im Ministarstvo odbrane pružiti dovoljnu podršku da odustanu od tužbe, prenose holandski mediji.

“Nikad se nije radilo o novcu, već o pokušaju da se Ministarstvo odbrane navede da shvati da nešto treba preduzeti kako bi se zadovoljila pravda prema toj grupi veterana”, rekao je Ruperti.

Holadsko Ministarstvo odbrane trenutno isplaćuje odštetu samo vojnicima koji mogu dokazati da pate od sindroma posttraumatskog stresa.

Prije dvije godine ministrica odbrane Jeanine Hennis-Plasschaert izjavila je da je bataljon poslan u Bosnu i Hercegovinu “bez adekvatne pripreme, bez odgovarajućih sredstava i s malo informacija, kako bi zaštitili mir koji više ne postoji”.

“To je bila nerealna misija, u nemogućim okolnostima”, rekla je ona.

Genocid počinjen u Srebrenici

Advokat vojnika navodi da su njegovi klijenti već više od dva desetljeća na “lošem glasu” i da ih i danas ljudi i na nogometnim tribinama zapitkuju “zašto nisu poduzeli nešto?”

Holandske mirovne snage su bile odgovorne za “sigurnu zonu” Ujedinjenih naroda kada su snage bosanskih Srba ušle u tu zonu u julu 1995. godine i ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici, najgorem masakru u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Haški tribunal osudio je nekoliko pripadnika vojske bosanskih Srba za genocid počinjen u Srebrenici.

Izvor: Agencije