Danas nova runda tehničkih razgovora Beograda i Prištine

Arifi i Đurić će razgovarati uz posredovanje direktorice za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove (EPA)

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Marko Đurić i Avni Arifi, sastat će se danas u Briselu na još jednoj rundi razgovora u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje direktorice za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), Angeline Eichhorst, javlja agencija Tanjug.

Pregovarači bi od 16 sati trebali prvo održati bilateralne razgovore sa direktoricom EEAS-a za Zapadni Balkan, a zatim slijedi i trilateralni sastanak.

Razgovori bi trebali trajati dva dana, a nezvanično na agendi će se naći sva i dalje otvorena pitanja oko sporazuma postignutih do sada. Cilj je i priprema sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thacija.

Taj sastanak je planiran za nedelju, 24. juni.

Intenzivniji period

Iz Evropske unije su prilikom najave nastavka razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poručili kako će se razgovarati i o „intenzivnom periodu“ koji predstoji u ovom procesu.

Prethodna runda tehničkih razgovora delegacija Beograda i Prištine održana je od 19. do 21. marta i nije ostvaren bilo kakav napredak po pitanju implementacije dogovorenih sporazuma koji se odnose na formiranje Zajednice sprskih opština, energetiku, most u Mitrovici, upravljanje prijelazima i slobodu kretanja.

Evropska unija je tada pozvala obje strane da intenziviraju svoje napore na implementacionim poslovima, uz podsjećanje da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element napretka na evropskom putu.

Izvor: Agencije