U Hrvatsku i Srbiju stiže opasna promjena vremena

Nevrijeme, Munja, Grom
Za obalno područje sjevernog i srednjeg Jadrana te Istre izdano je crveno upozorenje (AP)

Prvi dan ljeta, koji je počeo u četvrtak u 12:07 sati, u Hrvatskoj i Srbiji bit će i posljednji pravi ljetni u idućih nekoliko dana, jer za te dvije zemlje regije, posebno za Hrvatsku, već u petak se predviđa drastično pogoršanje, pa i vrlo opasno vrijeme.

U Hrvatskoj seu petak očekuje jače naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinsko nevrijeme.

Za obalno područje sjevernog i srednjeg Jadrana te Istre hrvatski Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje, što znači da će vrijeme biti izuzetno opasno, s mogućim velikim štetama i opasnošću po život.

U središnjim i gorskim predjelima te na sjevernom Jadranu moguće je jače nevrijeme, praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom.

Poslijepodne i prema kraju dana pljuskovi i grmljavina proširit će se na Dalmaciju, dok se sa sjevera očekuje prestanak kiše i djelomično razvedravanje.

Pad temperature preko 10 stepeni

Duž Dalmacije, kao i u cijeloj središnjoj Hrvatskoj, na snazi će biti narančasti alarm, što znači da će vrijeme biti opasno uz moguće štete.

Na Jadranu se očekuje umjerena i jaka bura, podno Velebita ponegdje i olujna, s mogućim udarima iznad 100 kilometara na sat.

U zaleđu Dalmacije i na istoku Hrvatske na snazi će u petak biti žuto upozorenje.

Grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnom kišom i prolazno olujnim vjetrom, očekuje se ponajprije u središnjim i gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu.

Zapuhat će umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Za petak se savjetuje izbjegavanje putovanja u ugroženim područjima.

Temperature će, prema prognozi DHMZ-a, osjetno pasti, posebno će osvježiti na kopnu, gdje se očekuje pad za više od 10 stupnjeva.

Od subote se očekuje stabilizacija vremena, no u unutrašnjosti slične ili malo više temperaturne vrijednosti će se zadržati cijeli vikend, ali i početkom tjedna.

U Srbiji narančasto upozorenje

U Srbiji će tijekom noći na petak prvo sjeverozapadne dijelove zemlje zahvatiti naoblaka s kišom, pljuskovima i grmljavinom te pojačanim sjeverozapadnim vjetrom.

Tijekom prijepodneva i sredinom dana u petak naoblaka će se proširiti i ostale dijelove zemlje – uz narančasto upozorenje za cijelu zemlju, očekuju se kiša, pljuskovi, grmljavina, osjetan pad temperature te jak i povremeno olujni vjetar.

Tijekom vikenda očekuje se umjereno oblačno, suho i hladnije vrijeme.

U subotu i nedjelju te početkom idućeg tjedna temperature će biti ispod prosjeka za ovo doba godine, od 19 do 23 stupnja.

Izvor: Agencije