OSCE ozbiljno zabrinut zbog izmjena Krivičnog zakona FBiH

Berton: Ova odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije nego je umjesto toga podriva (Fena)

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izrazila je ozbiljnu zabrinutost u vezi sa odlukom Predstavničkog doma Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH da izmijeni Krivični zakon u vezi s krivičnim djelom „primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem“ kao jednim od krivičnih djela korupcije, prenosi agencija Fena.

Šef Misije OSCE-a Bruce Berton u saopćenju je naglasio kako ova odluka predstavlja djelomičnu izmjenu zakona, a ne stvarni napor da se pitanje korupcije adresira na sveoubuhvatan način.

Zabrinjavajućim je nazvao i to što je odluka o izmjeni zakona donesena po skraćenom zakonodavnom postupku.

„Ukoliko ova izmjena bude usvojena imat će vjerovatno direktan uticaj na ishod postupaka koji se trenutno vode protiv političara iz stranaka koje imaju većinu u Parlamentu FBiH. Stoga, ova odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije nego je umjesto toga podriva“, stav je Bertona.

Pružanje podrške

On je podsjetio kako su sve političke strukture u BiH, uključujući i one u Federaciji BiH, iskazale posvećenost sveobuhvatnoj i dalekosežnoj borbi protiv korupcije.

Pozvao je poslanike i delegate Federalnog parlamenta da donose odluke koje odražavaju tu posvećenost.

Berton je najavio i kako će Misija OSCE-a u BiH nastaviti pažljivo pratiti dalji razvoj događaja u vezi sa ovim pitanjem i ostati posvećena pružanju podrške svim nivoima vlasti u BiH u njihovim naporima usmjerenim ka borbi protiv korupcije.

Izvor: Agencije