Mektić: Angažman Oružanih snaga ako problem s migrantima eskalira

Mektić je pozvao političare da problem migranata ne pretvaraju u predizbornu kampanju (Anadolija)
Mektić je pozvao političare da problem migranata ne pretvaraju u predizbornu kampanju (Anadolija)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić spomenuo je danas mogućnost uključivanja Oružanih snaga BiH u rješavanje problema sa izbjeglicama i migrantima. Također, pozvao je kolege političare u državnom parlamentu, ali i na lokalnim nivoima, da problem migranata ne pretvaraju u predizbornu kampanju.

“Molio bih političare da se ne petljaju u ovaj problem, oni ne mogu pomoći. Mi nemamo kvalitetnu termovizijsku kameru, nemamo radara, ali ne – oni od toga prave predizbornu kampanju. Kćerka Fikreta Abdića je jučer zatražila da se u BiH proglasi ratno stanje. Vidite li s kakvim mi političarima imamo posla. Gospodo poslanici, stvorite kapacitet da osiguramo više od 75.000 KM koje su do sada izdvojene za problem migranata”, rekao je Mektić na konferenciji za medije u Sarajevu.

Ministar sigurnosti je kazao da razmišlja o mogućnosti traženja pomoći od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

„Za sada nema potrebe za raspoređivanjem pripadnika Oružanih snaga u Krajinu, ali o tome razmišljam u slučaju da stvari izmaknu kontroli“, kazao je Mektić.

Nedavno je, kaže, bio na sigurnosnoj konferenciji u Briselu nakon koje je shvatio da ni Evropska unija nema rješenje za problem migracija.

Objekti za smještaj

Vlada FBIH odobrila je dva nova objekta za smještaj izbjeglica i migranata koji pristižu u BiH. Jedan je kasarna Ušivak u Hadzicima kod Sarajeva a drugi hala Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Objekti se trenutno opremaju a na raspolaganju izbjeglicama bit će za desetak dana, procjenjuje državni ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Nakon sastanka operativnog štaba za pitanje izbjeglica ministar Mektić ističe kako s porastom broja izbjeglica u BiH, raste i problem krijumčarenja ljudi sto postoje sve veći izazov za organe sigurnosti u zemlji.

Najveći broj izbjeglica u BiH trenutno stiže iz Bugarske i Grčke.

Mektić poziva državno tužilaštvo da se konkretnije obračuna s ovim problemom, a političare da se ne bave problemom izbjeglica i da puste institucije da rade svoj posao.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona pretresli su u Bihaću objekte u kojima borave migranti i zaplijenili više komada hladnog oružja. Pretresi su izvršeni u okviru istrage o ubistvu jednog migranta, a za koje su takođe osumnjičena dva migranta. Paralelno s ovom istragom, u toku su i pokušaji da se riješi problem smještaja migranata u tom dijelu BiH. […]

Jedan migrant ubijen je sinoć u Velikoj Kladuši, u Bosni i Hercegovini. Državljanin Maroka preminuo je od povreda nanesenih – nožem. Nakon policijskog uviđaja, tužiteljstvo nastavlja raditi na ovom kaznenom djelu. Neslužbeno se doznaje kako su zbog ubistva privedena dva Alžirca.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO