Firma iz Srbije tuži Hrvatsku UN-u zbog uzimanja imovine

Vojvodina potražuje po dva objekta u Hrvatskoj i Sloveniji (Arhiva)

Prva srbijanska firma koja je zatražila zaštitu od diskriminacije u Hrvatskoj pred komitetom UN-a za prava čovjeka u Ženevi je nekadašnji zrenjaninski mesni gigant BEK, javlja Tanjug pozivajući se na list Novosti.

Kako kaže pravni zastupnik Zoran Ristić, BEK-u je Hrvatska oduzela svojinu koju je kupio 1958. godine i na kojoj je bio upisan u zemljišnim knjigama.

Imovina im je oduzeta 1992. i danas je koristi druga firma, ali se vodi na Hrvatsku.

Firma iz Srbije je izgubila spor pred hrvatskim pravosuđem, a povod za tužbu je, kako kaže Ristić, to što Hrvatska tretira građane i firme kao podanike prvog i drugog reda.

Ponuđeni sporazum

Kako pišu Novosti, za BEK-om će se povesti i druge firme iz Srbije koje su izgubile sporove oko oduzete imovine.

Oni više neće tražiti pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pred kojim su već izgubili dva spora, jer je Sud utvrdio kako se ovo pitanje treba riješiti bilateralnim ugovorom Srbije i Hrvatske, a koji bi precizirao primjenu aneksa G Sporazuma o sukcesiji.

Srbija je ponudila Hrvatskoj ovakav sporazum prije 11 godina, ali se Zagreb već duže od decenije ne izjašnjava.

Udruženje Oduzeta imovina predložit će zato Vladi Srbije novi bilateralni sporazum sa Hrvatskom za provođenje aneksa G, za koji kažu da ima više šansi da ga Zagreb prihvati.

Stotine objekata

Prema riječima predsjednika Udruženja Ristića, njihov prijedlog podrazumijeva vraćanje imovine koja se danas vodi na Hrvatsku, a o odšteti bi se kasnije razgovaralo.

Prijedlog također predviđa i arbitra. Hrvatskoj bi se također dao rok da se izjasni o sporazumu, pa ako se ne izjasni ili ga odbije, tražit će se formiranje međuresorske grupe od uglednih stručnjaka iz bivše Jugoslavije.

Ako se i to odbije, stvoreni su uvjeti za pokretanje arbitraže u Hagu, kaže Ristić za Novosti.

Beograd i Sarajevo od Zagreba traže povratak imovine, odnosno nekretnina koje su firme iz Srbije i BiH imale u Hrvatskoj za vrijeme Jugoslavije.

Riječ je o stotinama objekata i lokacija, vrijednih više stotina miliona eura.

Izvor: Agencije