Zaev: I opoziv Ivanova ako bude potrebno

Moj stav u odnosu na štetni ugovor o imenu ostaje nepromijenjen i pored svih prijetnji i pritisaka, odgovorio je Ivanov (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je da će, ako bude potrebno, pokrenuti proceduru za opoziv predsjednika Ðorgea Ivanova, kako se ne bi dozvolilo “da bilo tko koči Makedoniju na europskom putu”.

Odmah je reagirao i Ivanov te pozvao Zaeva da, “s istom dvotrećinskom većinom koja je neophodna za mijenjanje Ustava Republike Makedonije, odmah pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Republike, odnosno impeachment“.

“Moj stav u odnosu na štetni ugovor o imenu ostaje nepromijenjen i pored svih iskazanih prijetnji i pritisaka”, odgovorio je Ivanov.

Zaev: Opoziv ako budemo morali

Zaev je prethodno za televiziju Kanal 5 naveo kako postoji želja za “ukrupnjavanjem parlamentarne većine”, kao i da će pokrenuti proceduru za opoziv Ivanova samo ako budu morali.

Predsjednik Ivanov protivi se sporazumu o imenu Makedonije postignutim s Grčkom po kojem bi se država kojoj je na čelu trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Zaev vjeruje da će makedonski građani donijeti mudru odluku i da imaju šansu izaći na referendum na kojem će “ogromna većina podržati perspektive koje su nadohvat Makedoniji” nakon postizanja dogovora s Atenom.

‘Ogroman dobitak za Makedoniju’

“Rezultat referenduma će biti obvezujući. To znači da ako se većina izjasni ‘za’, onda je sporazum validan. Ako većina bude ‘protiv’, onda ratifikacija sporazuma, kao ni dogovoreno ime, ne važe”, objasnio je Zaev.

Nada se da Ivanov neće opstruirati procese koji slijede, prenijela je agencija MIA.

Po njegovim riječima, sporazum je ogroman dobitak za Makedoniju. Stoga je pozvao građane da ga pažljivo pročitaju kako bi “uvidjeli da je doneseno pravedno i mudro rješenje”.

Novi protest građana

No, dio nezadovoljnih građana i sinoć se okupio ispred Sobranja kako bi izrazili neslaganje s potpisanim dogovorom o promjeni imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Prosvjed je protekao mirno i bez incidenata, javili su makedonski mediji.

Sudionici prosvjeda su uzvikivali “Ostavka”, skandirali ime predsjednika Ivanova, a čuli su se i povici “Ime ne damo” i “Makedonija Makedoncima”, navodi MIA.

Na improviziranoj pozornici građani su izražavali svoje stavove u vezi s potpisanim dogovorom o imenu.

Ponovili su zamjerke na intervenciju policije od prije dva dana, kada je došlo do nasilja u kojem je bilo mnogo ozlijeđenih i građana, i policajaca.

VMRO-DPMNE protiv sporazuma

Okupljeni su poručili da su došli na miran način iskazati revolt zbog dogovora Atene i Skoplja.

Najavljen je i nastavak prosvjeda ispred Sobranja svake večeri dok ne bude povučen dogovor o promjeni imena.

Odbor za europske poslove makedonskog parlamenta prethodno je, bez prisustva članova opozicije, usvojio Prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma s Grčkom o novom imenu Makedonije. 

Prije toga, većinom glasova, parlament je prihvatio da se o zakonu odlučuje po skraćenoj proceduri, što je za najutjecajniju stranku opozicije VMRO-DPMNE bilo neprihvatljivo. Njezini su zastupnici napustili sjednicu i najavili da neće sudjelovati u odlučivanju o ratifikaciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije