Sobranje ratificiralo promjenu imena Makedonije

Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE nije bila na glasanju (Arhiva)

Makedonski parlament je, bez prisustva opozicije, jednoglasno ratificirao sporazum o novom imenu te bivše jugoslavenske republike po kojem bi se ona ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Vladajuća većina je sa 69 glasova, od ukupno 120 zastupnika, usvojila konačni sporazum po skraćenom postupku.

Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE nije sudjelovala na glasanju.

Sporazum su prije nekoliko dana usuglasili premijeri Makedonije i Grčke – Zoran Zaev i Alexis Tsipras i time najavili okončanje spora Atene i Skoplja koji traje desetljećima.

Očekuje se da će ratifikacija sporazuma donijeti “zeleno svjetlo” Makedoniji za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Potom se očekuje da bi pozivnicu za članstvo Makedoniji u NATO-u trebao uslijediti na prvom narednom summitu Alijanse, najavljenom za 11. i 12. srpnja.

Ivanov protiv

No dogovor još mora proći niz prepreka prije no što stupi na snagu. 

Prvo ga mora odobriti predsjednik Đorge Ivanov, no on se tome usprotivio.

Na to mu je premijer Zaev poručio da će, ako bude potrebno, pokrenuti proceduru za njegov opoziv kako se ne bi dozvolilo da “bilo tko koči Makedoniju na europskom putu”.

Odmah je reagirao i Ivanov te pozvao Zaeva da, “s istom dvotrećinskom većinom koja je neophodna za mijenjanje Ustava Republike Makedonije, odmah pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Republike, odnosno impeachment“.

Makedonski narod treba ga prihvatiti na referendumu, za koji se još ne zna kad će se održati.

Potom treba doći do ustavne promjene koju makedonski parlament treba ponovno prihvatiti, ovaj put dvotrećinskom većinom. 

Izvor: Al Jazeera i agencije