Mektić: Problem s migrantima trajat će još dugo

U BiH se trenutno nalazi oko 2.500 migranata, rekao je Dragan Mektić (Anadolija)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je poslanicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da svako treba raditi na vlastitom jačanju granica te da Bosna i Hercegovina ne može sama zaustaviti migrantsku krizu.

Međutim, naglasio je Mektić, mogu se stvoriti materijalne pretpostavke i svi drugi kapaciteti kako bi se upravljalo tim procesima i zaštitila granica, jer će problem migracija trajati još dugo.

Te migracije su po svom karakteru, pojasnio je Mektić, nezakonite i ilegalne, a prema njegovim procjenama, u Bosni i Hercegovini se trenutno nalazi oko 2.500 migranata.

“U ovoj godini je u Bosnu i Hercegovinu ušlo oko 6.500 migranata, što znači da ih je oko 4.000 izašlo iz zemlje”, pojasnio je.

Nedostaje 500 policajaca

Naglasio je da od 2.500 graničnih policajaca, koliko ih je predviđeno sistematizacijom, nedostaje njih 500 te da ni jedna agencija nema veću popunjenost od 65 posto.

“Tražimo da se dodatno zaposle granični policajci, ali nema sredstava. Molimo sam predstavnike međunarodne zajednice i ambasada da nam pomognu, ali mi nemamo osnovnih sredstava da pregrupišemo policajce”, istakao je Mektić.

Smatra da problem migracija nije prisutan samo u Bosni i Hercegovini te da na prostoru Srbije trenutno boravi oko 6.000 migranata.

Mekić je zaključio da Ministarstvo sigurnosti nije krivo za ovakvu situaciju te je tražio od poslanika da se iznađu sredstva za opremanje nadležnih službi.

Izvor: Agencije