Cormack zabrinuta zbog malignog ruskog utjecaja u BiH

SAD je jasno opredijeljen da podrži BiH na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji, rekla je Maureen Cormack (Fena)

Sadašnja politika Rusije jasno je definirana kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, a ta konstatacija odnosi se i na ruski utjecaj na Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini, jer Moskva predstavlja zapreku napretku te zemlje, upozorila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

“Nas brine ono što vidimo kao maligni ruski utjecaj ovdje. Često se čini kako je Rusija više fokusirana na nestabilnost i sprječavanje napretka BiH. Takve težnje širom svijeta brinu SAD. Predsjednik Donald Trump i njegova strategija nacionalne sigurnosti jasno kaže da SAD Rusiju smatra prijetnjom, kao i prijetnjom našim saveznicima i partnerima. Smatram kako BiH ovo pitanje mora ozbiljno uzeti u razmatranje”, izjavila je veleposlanica Cormack u intervjuu za portal Klix.

Istaknula je kako je SAD jasno opredijeljen poduprijeti BiH na putu ka NATO-u i Europskoj uniji te kako bi i sama željela vidjeti da svi u BiH zajednički rade i idu ka tom cilju.

Nedostatak političke volje

Podsjetila je kako se građanima BiH na izborima 7. listopada nudi prilika izabrati upravo takve političke lidere, ali je dodala kako SAD na njima nemaju svoje favorite. Svakako će nastaviti raditi s izabranim tijelima vlasti u cilju potpore zemlji kao cjelini kako je utemeljena Daytonskim sporazumom.

Ukazala je kako taj dokument daje jasne ovlasti entitetima, ali i državi te kako se to mora poštovati, ustvrdivši da je ključna zapreka napretku BiH nedostatak političke volje.

“Političari umjesto toga koriste nacionalističku retoriku i vraćaju zemlju natrag, sprječavaju je da napreduje jer oni u tome imaju osobni interes. To je veoma žalosno. Jasno nam je da entiteti imaju svoje uloge i dužnosti, ali to se jasno događa u strukturama države BiH i ta država nije pitanje mišljenja, to je činjenica koja stoji u međunarodnom pravu”, kazala je Cormack, aludirajući na separatističku politiku koju vodi bh. entitet Republika Srpska, predvođena Miloradom Dodikom.

Korupcija kao najopasniji proizvod

Kao najopasniji proizvod blokada i zastoja Cormack je opisala korupciju, kazavši kako su SAD “veoma zabrinute” zbog njezinog širenja u BiH, a izravno je prozvala Dodikov Savez nezavisnih socijaldeokrata (SNSD) kao stranku koja pokušava spriječiti da se u parlamentu BiH usvoje izmjene Zakona o kaznenom postupku koje će osigurati učinovite istrage u slučajevima korupcije.

Komentirajući prijepore oko izmjena izbornog zakona, o čemu se neuspješno pregovara mjesecima, Cormack je kazala kako je jasno da je i tu problem nedostatka političke volje, kao i da je činjenica da neki politčari na pronalasku rješenja “rade više, a neki manje”.

Zaključila je kako vremena za dogovor ipak još ima, ali kako sukladno tumačenju Središnjeg izbornog povjerenstva rok za to istječe 7. rujna, odnosno mjesec dana prije izbora.

Izvor: Agencije