BiH dobila dodatna pitanja od Evropske komisije

Kako je saopćeno, najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij (Arhiva)

Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine saopćila je da je Evropska komisija proslijedila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Herceglovine za članstvo u Evropsku uniju.

U saopćenju Direkcije se navodi da dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine, prenosi Fena.

Radi se, kako navode bh. mediji, o gotovo 600 dodatnih pitanja.

Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i ostale države u regiji.

Kako je saopćeno, najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja.

Slijede poglavlje 19. – Socijalna politika i zapošljavanje (43), Poglavlje 14. – Transportna politika (39), te Poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36).

Prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika

Prva aktivnost Direkcije za evropske integracije bit će prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika.

Nakon toga će ona biti unesena u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik, a zatim će nadležne institucije pripremati doprinose za cjelovite odgovore Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će u nastavku realizacije ovog posla, doprinose nadležnih institucija tehnički finalizirati radne grupe i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija.

Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatiraju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. godinu koji ranije nisu mogli biti prikupljeni, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

Izvor: Agencije