Hrvat osuđen uslovno zbog nacističkog pozdrava u Bleiburgu

Osuđeni je rekao da je bio pod utjecajem alkohola te da je učinio nacistički pozdrav kada je vidio hrvatsku zastavu sa simbolom vojnih snaga (Al Jazeera)
Osuđeni je rekao da je bio pod utjecajem alkohola te da je učinio nacistički pozdrav kada je vidio hrvatsku zastavu sa simbolom vojnih snaga (Al Jazeera)

Državni sud u austrijskom gradu Klagenfurtu uvjetno je osudio na 15 mjeseci kazne hrvatskog državljanina zbog nacističkog pozdrava na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama u Bleiburgu.

Hrvat (51) je osuđen na temelju zakona koji zabranjuje glorifikaciju nacističke ideologije, prenosi agencija AP pozivajući se na Apu.

Osuđeni je rekao da je bio pod utjecajem alkohola te da je učinio nacistički pozdrav kada je vidio hrvatsku zastavu sa simbolom vojnih snaga.

On je naveo da su ga prijatelji nagovorili da ide na kontorverzan događaj u Bleiburg 12. svibnja, prenosi Tanjug.

Odbijene žalbe

Sud u Klagenfurtu odbio je ranije žalbe šestorice hrvatskih državljana uhićenih tijekom komemoracije na Bleiburgu i odredio da ostaju u pritvoru do suđenja, prenijeli su ranije hrvatski mediji.

Oni su pritvoreni zbog osnovane sumnje da su na nedavnom skupu u Bleiburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola.

Glasnogovornica suda u Klagenfurtu, Eva Jost-Draxl, rekla je tada da je odluka “u skladu s optužnicom”.

Napomenula je da im se po Zakonu o zabrani nacističkih simbola može izreći kazna i do 10 godina zatvora te da je na mobilnom uređaju optuženog 26-godišnjaka pronađena slika na kojoj nacistički salutira, kao i digitalna kopija Hitlerove knjige Mein Kampf.

Izvor: Agencije


Povezane

Na Blajburškom polju održana je komemoracija za pogubljene pripadnike poražne vojske Nezavisne Države Hrvatske i civile koji su stradali na Križnom putu krajem Drugog svjetskog rata. I ovoga puta, pojedinci su se pojavili s ustaškim obilježjima. No, prema novim pravilima, sva fašistička obilježja su oduzimana. Austrijska policija je uhapsila sedam osoba i podnijela devet prijava zbog […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO