Tri četvrtine građana Srbije za uvođenje redovnog vojnog roka

Većina građana je za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije (Arhiva)

Istraživački centar za odbranu i sigurnost Srbije objavio je kako tri četvrtine građana te zemlje podržava ponovno uvođenje redovnog vojnog roka.

Istraživanje je provedeno u 11 opština i gradova u Srbiji od januara do maja ove godine na ukupno 1.117 ispitanika oba spola i svih starosnih struktura.

Njih 74 posto za ponovno je uvođenje redovnog vojnog roka, dok je 26 posto protiv, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

“Ukupno 77 posto muškaraca je podržalo takav odgovor, a žena nešto manje, 74 posto, dok, kada je reč o starosnoj strukturi, redovno služenje vojske ima najveću podršku ispitanika starijih od 60 godina, a najmanju u populaciji 40 do 49 godina”, izjavila je predstavnica Istraživačkog centra Jasmina Andrić na konferenciji za medije.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Aleksandar Živković kazao je kako je osposobljavanje građana za odbranu od velikog značaja za svaku zemlju te kako to ministarstvo pažljivo analizira realizaciju sadašnjeg koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Odluka Skupštine iz 2011. godine

Podsjetio je da je obavezno služenje vojnog roka obustavljeno odlukom Skupštine Srbije 2011. godine, ali da tim aktom redovno služenje vojnog roka nije ukinuto “već samo obustavljeno”, uz obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

Napomenuo je kako se u Vojsci Srbije, u skladu s planovima, izvodi obuka rezervnog sastava osoba koje su odslužile vojni rok te kako Ministarstvo prvi put organizira i obuku vojnih obveznika starijih od 30 godina i prevedenih u rezervni sastav, koji nisu odslužili vojni rok.

“Ministarstvo odbrane uputilo je i inicijativu za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem Srbije kako bi učenici osnovnih i srednjih škola sticali osnovna znanja o sistemu odbrane, što je mera koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poduzimaju s ciljem jačanja ukupne sposobnosti građana za odbranu zemlje”, rekao je Živković.

Živković je sve ispitanike koji su se izjasnili za uvođenje obveznog služenja vojnog roka, ali i ostale građane koji to žele, pozvao da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka teritorijalnim organima Ministarstva odbrane, po mjestu prebivališta.

Izvor: Agencije