Bieber: Pritisak EPP-a na VMRO-DPMNE i Novu demokratiju okončao bi spor

Florian Bieber
Bieber kaže da ono što sporazum Skoplja i Atene čini dobrim je da nudi 'trajno, a ne privremeno rješenje' (Al Jazeera)

Profesor na Sveučilištu u Grazu i koordinator Savjetodavne skupine za Balkan u europskoj politici Florian Bieber smatra da je sporazum Atene i Skoplja o novom nazivu Republika Sjeverna Makedonija “dobar kompromis”, ali upozorava da će njegova primjena biti teška zbog snažnog protivljenja nacionalista i slabosti obje vlade.

“Uspjeh će ovisti i od ‘tajminga’ idućih koraka i hoće li vlade biti sposobne uvjeriti svoje građane”, rekao je Bieber u intervjuu za European Western Balkans.

Sporazum tek treba biti ratificiran u oba parlamenta i potvrđen na referendumu o ustavnim promjenama u Makedoniji, što ostavlja prostora oporbi u obje zemlje da mu se suprotstavi u idućim mjesecima.

Bieber: Obje zemlje suočene s radikalnom opozicijom

Bieber ističe da obje zemlje, naročito Grčka, do sada “nisu uvijek pripremale teren i suočene su sa strastvenom i radikalnom oporbom”, prenosi Tanjug.

Kako je objasnio, “referendum je velika prepreka i ovisit će o sposobnosti Vlade da uvjeri svoje pristaše na prednosti sporazuma, uključujući pregovore o pristupanju EU-u i članstvo u NATO-u”.

“Ovdje vanjski akteri mogu pomoći ponudom poticaja, ali bi bilo i od pomoći ukoliko bi Europska narodna stranka (EPP) izvršila pritisak na svoju članicu [grčku] Novu Demokraciju i [makedonski] VMRO da zauzmu proeuropsku liniju, čime bi se okončao spor”, poručio je Bieber.

Bieber je ukazao da ono što sporazum Skoplja i Atene čini dobrim je da nudi “trajno, a ne privremeno rješenje”.

‘Status quo’ gora opcija

“Njime se jasno stavlja do znanja da postoje dva makedonska identiteta, jedan kojeg se drže Grci u sjevernoj Grčkoj i jednog Makedonci, i da oba mogu koegzistirati. Sporazum je izgrađen na prihvaćanju ove dvojnosti, koja predviđa postojanje makedonskog jezika i nacionalnosti i samo mijenja ime zemlje. Ako razmišljamo o povijesnoj regiji Makedonija, to nije netočno – iako bi trebalo biti Sjeverozapadna Makedonija, da budemo precizniji”, rekao je Bieber.

Kako je zaključio, na nekoj razini sama činjenica da postoji sporazum je ono što ga čini dobrim jer je ‘status quo’ gora opcija.

Izvor: Agencije