Prijedor: SNSD traži kažnjavanje organizatora ‘Dana bijelih traka’

Duratović kaže kako se u presudama Haškog tribunala može pročitati da je utvrđeno da su Bošnjaci i Hrvati morali obilježavati svoje kuće bijelim čaršafima i nositi bijele trake (Al Jazeera)

Šef kluba odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Skupštini bosanskohercegovačkog grada Prijedora Dragoslav Kabić danas je tražio, u ime svoje stranke, da gradonačelnik i gradska vlast poduzmu mjere protiv organizatora manifestacije „Dan bijelih traka“, javlja agencija Anadolija.

Odbornik Mirsad Duratović je za Anadoliju kazao kako je Kabić u svom izlaganju rekao da su „bijele trake sve drugo, osim ono što se prikazuje na toj manifestaciji, te da se radi o bošnjačkoj propagandi koja ima za cilj nanošenje štete, kako gradu Prijedoru, tako i cijelom entitetu Republika Srpska“.

„Naveo je da Bošnjaci i Hrvati nisu nosili bijele trake 1992. godine, već da su bijele trake nosili pripadnici Vojske Republike Srpske kao znak raspoznavanja od ostalih paravojnih formacija koje su u to vrijeme djelovale u Prijedoru“, izjavio je Duratović.

„Rekao je da ne postoje nikakvi dokazi da su Bošnjaci i Hrvati morali obilježavati svoje kuće bijelim čaršafima i nositi bijele trake oko ruku.“

On je dodao kako se nakon Kabićevog izlaganja prijavio za riječ, a nakon njega su se javila i tri odbornika iz Stranke Demokratske Akcije (SDA) Prijedor.

Odluka predsjednika Skupštine

Duratović tvrdi kako predsjednik Skupštine Sead Jakupović nije dozvolio obraćanje, uz obrazloženje kako po Poslovniku nemaju na to pravo, iako po tom istom Poslovniku Klub odbornika SNSD-a nije imao pravo da govori za vrijeme aktuelnog časa.

„Premda sam ukazao na kršenje Poslovnika Kabića i predsjednika Skupštine koji je to dopustio, Jakupović je ostao pri svom stavu da nam ne dozvoli obraćanje. U znak protesta odbornici SDA Prijedor i ja smo napustili skupštinsko zasjedanje. U momentu kad smo izlazili iz sale gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je tražio da se obrati po istom pitanju i predsjednik mu je dozvolio“, navodi Duratović.

On kaže kako se u presudama Haškog tribunala može pročitati da je utvrđeno da su Bošnjaci i Hrvati morali obilježavati svoje kuće bijelim čaršafima i nositi bijele trake, te kako je komisija UN koja se bavila utvrđivanjem činjenica u Prijedoru također konstatirala isto.

„Čak su predstavnici nekih međunarodnih organizacija koji su boravili u Prijedoru tokom 1992. godine u svojim izvještajima naveli da su vidjeli da su nesrpske kuće označene bijelim platnima. Danas imamo najmanje 30.000 živih svjedoka koji to mogu potvrditi, između ostalog i mene samog“, istakao je Duratović.

Izvor: Agencije