Svjedok genocida: Farsa od suđenja za ubistvo više stotina Bošnjaka

Na sudu se danas nije pojavio ni zaštićeni svjedok 301, koji je imao operaciju karcinoma na lijevom oku (Anadolija)

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice je odloženo i danas zbog odsustva optuženog Dragomira Parovića, a predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović najavio je da će tražiti da se predmet povrati Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Optuženi Dragomir Parović se nije pojavio na sudu, kao ni prethodna tri puta kada je suđenje odloženo, jer se nalazi na odjeljenju psihijatrije u bolnici u Novom Sadu. Sud je ponovo naložio da Parović bude pozvan na slijedeći pretres.

Na sudu se danas nije pojavio ni zaštićeni svjedok 301, koji je imao operaciju karcinoma na lijevom oku, za šta je dostavljena medicinska dokumentacija. Njega su 31. maja saslušali policijski službenici, kojima je rekao da je dobijao prijetnje putem mobilnog telefona, te da se plaši za svoju porodicu i zbog toga ne želi da svjedoči.

“Ovo je farsa od suđenja još od šestog mjeseca ove godine otkada je onaj koji danas nije bio u sudnici, Parović priznao svoju odgovornost i ne samo svoju, već je prozvao i ostalih sedam optuženih za zločine u Kravici. Tad se i sud i Tužilaštvo očito uključilo u odbranu optuženih sa ciljem da se ovaj postupak što duže razvuče i da se izgubi smisao samog suđenja i da nikad ne dočekamo kraj i presudu za ovu osmoricu”, rekao je novinarima predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Prijetnje svjedocima

On je istakao da se nažalost to nikada neće ni desiti, a da su danas vidjeli i da Tužilaštvo nije pokrenulo nijednu inicijativu, a oni su tražili da se postupak odvoji u odnosu na Parovića.

“Mi ćemo se obratiti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine obzirom da je ustupilo predmet Tužilaštvu Srbije da traži povrat u BiH i da se pronađe model, ako već se ne mogu izručiti BiH, da se pokrene međunarodna potjernica za ovim osobama, pa ćemo vidjeti šta će se desiti”, rekao je.

Kako je objasnio, nije iznenađen što se danas nije pojavio zaštićeni svjedok 301, jer je on znao ranije za prijetnje.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa istakla je da Sud svaki put nađe razlog da se suđenje ne održi.

“Eto sad je taj svjedok koji je dao neke izjave kao bolestan. Pitaju tužioca da li on ima neki prijedlog, nema niko ništa. Ja mislim da je ovaj sud toliko neozbiljan da ne želi procesuirati ratne zločine koji su počinjeni u poljoprivrednom hangaru u Kravici gdje je do sada identifikovano 1.313 osoba, među njima i moj brat”, kazala je ona novinarima.

Ona je navela i da je očekivala da će se bar sud uozbiljiti, da se nađe načina.

“Ne znam šta tužioci misle, šta su sa tužbom radili. Ovaj čovjek možda preživi ovu bolest, možda ne preživi, znači obustaviće svi ostali koji su krivi i koji su učestvovali u tom zločinu neće biti procesuirani. Šta je to? Nije mi jasno”, dodala je, ocijenivši da je sud cirkus.

Optuženi za ubistvo više stotina Bošnjaka

Hotić je rekla i da bi Srbija trebalo da upita šta sud radi, čije pare troši.

“Imamo nadu, očekujemo rješenje tog procesa. Pa, valjda treba jednom da kažemo ko je šta učinio i neka dobije ono što je zaslužio. Valjda smo toliko ljudi. Ovaj sud, ne znam, ovo je cirkus”, kazala je.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u suizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Sljedeći pretres zakazan je za 20. jul. 

Izvor: Agencije