Svaka treća žena u Srbiji žrtva fizičkog nasilja

U Srbiji je prošle godine usvojen Zakon o porodičnom nasilju (Al Jazeera)

Jedna od tri žene u Srbiji bila je žrtva nekog oblika fizičkog nasilja, a svaka druga psihičkog nasilja, saopćila je viša savjetnica u vladinom Koordinacionom tijelu za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lončar.

U prosjeku svakih 10 dana je ubijena po jedna žena, a od svih žrtava nasilja je samo 10 posto zatražilo pomoć ili prijavilo nasilje, navela je Lončar na Konferenciji “Partnerstvom u borbi protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno-zasnovanog nasilja” koja je održana u ambasadi Francuske, prenosi Tanjug.

Kako je dodala, prema anketama 65 posto žena i djece migranata, koje su prošle kroz Srbiju, bilo je ranije izloženo nasilju, a samo jedna petina znala je kome treba da prijavi nasilje.

Podsjetila je da je prošle godine usvojen Zakon o porodičnom nasilju, kao i da će od septembra početi primjena novog Zakona o strancima.

Lončar je istakla da Koordinaciono tijelo uspješno sarađuje sa nevladinim organizacijama koje se bave borbom protiv nasilja i trgovine ljudima, ukazujući da je multisektorski rad neophodan za dalji napredak.

‘Pobuna protiv nasilja’

Direktorica udruženja za borbu protiv trgovine žena “Atina” Mirjana Savić smatra da nema rodne ravnopravnosti bez ravnopravnosti u društvu, kao i da neće biti napretka “ako se ne pobunimo protiv nasilja”.

“Atina” je, kako je navela, za 15 godina rada pružila podršku za više hiljada žena i djevojčica koje su bile žrtve trgovine ljudima.

Posebno se osvrnula i na migrante kao izbjegličku populaciju.

“Od 162 ispitane žene, većina njih je rekla da je trpela partnersko nasilje, ali i nasilje krijumčara”, navela je Savić, ukazujući da te žene imaju visoku toleranciju na bol i nasilje.

Navela je primjer da je jedna migrantica rekla da je udata sa devet godina, a prvo dijete je rodila sa jedanaest.

Gordana Stefanović iz ureda Zaštitnika građana je rekla da se ta institucija tim problemom bavi u cilju smanjenja nasilja na minimum.

Podrška Francuske

Zaštitnik građana u okviru svojih mehanizama može da preporuči nadležnim institucijama – vladi, skupštini…šta može da se promijeni u sistemu u cilju poboljšanja situacije, navela je Stefanović.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederic Mondoloni istakao je da je “Francuska sada i uvijek” uz Srbiju i da će joj i dalje pružati pomoć u borbi protiv nasilja i svim oblicima organiziranog kriminala među kojima je i trgovina ljudima.

On smatra da način na koji se Srbija bori protiv nasilja može da se još poboljša, pohvalivši rad “Atine”.

Na konferenciji su predstavljeni podaci prema kojima su 35-40 hiljada žena u Francuskoj žrtve trgovinom ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, od kojih je 90 posto njih pod kontrolom kriminalnih grupa.

Skoro 10.000 žrtava su mlađe od 18 godina, a 92 posto su žene.

Izvor: Agencije