Uhapšen osumnjičeni vozač kombija s izbjeglicama na koji je pucala policija

Policija, Migranti, Izbjeglice, Srb, Krijumčarenje
Policija tvrdi da je vozač kombija probio barikade i ugrozio živote policajaca, nakon čega su morali pucati u vozilo (Al Jazeera)

U Hrvatskoj je na području Srba tijekom poslijepodneva uhićen strani državljanin za kojeg policija sumnja da je osoba koja je krijumčarila izbjeglice i pobjegla iz kombija nakon što su policijski službenici u srijedu navečer u vozilo ispalili više hitaca, pri čemu je ranjeno dvoje djece izbjeglice, potvrđeno je iz MUP-a Al Jazeeri.   

Policija za sada ne otkriva državljanstvo uhićene osobe.

Izbjeglice i migranti koji su se nalazili u kombiju, premješteni su u zagrebačko prihvatilište Porin, dok će obitelji dvoje ranjene djece do daljnjega ostati u Zadru radi liječenja.

Krijumčar je u kombiju austrijskih registracija preko granice pokušao prevesti 29 izbjeglica i migranata iz Iraka i Afganistana.

Probio barikade, policija zapucala i ranila djecu

Hrvatska policija tvrdi da se vozač furgona na hice upozorenja te upaljene sirene nije htio zaustaviti. Probio je barikade na cesti i ugrozio živote policajaca, nakon čega su, tvrde, morali pucati u vozilo.

Krijumčar je nakon toga pobjegao, a dvoje djece od 12 i 10 godina zadobilo je prostrijelne rane lica, no izvan su životne opasnosti.

Rezultati očevida još nisu objavljeni, a saborski Odbor za unutarnju politiku od MUP-a je zatražilo ispitivanje svih okolnosti ranjavanja dvoje djece.

U vozilu koje je prevozilo izbjeglice i migrante bilo je 15 djece, svi su iz Iraka i Afganistana, a hrvatska policija, prije nego što je zapucala, pokušala je tri puta zaustaviti vozilo, izvijestili su u četvrtak iz Policijske uprave zadarske o detaljima događaja.

Policija je furgon pucnjevima pokušala zaustaviti blizu 500 metara od granice prema BiH.

“Vozač kombija nije se zaustavio već je prema njima nastavio vožnju, a policajci su, da bi odbili napad na sebe, prema njemu ispalili više hitaca iz vatrenog oružja”, navela je policija u četvrtak u priopćenju.

Više ozlijeđenih zbog opasne vožnje

Međutim, vozač se nije zaustavio već je nastavio voziti prema policajcima, zbog čega su oni ispalili više hitaca u njegovom pravcu.

Vozač je iskočio iz kombija i pobjegao u šumu, a u vozilu je pronađeno 29 stranih državljana iz više zemalja, među njima i dvoje djece s ozljedama od vatrenog oružja i više njih s ozljedama od opasne vožnje.

Incident je u četvrtak komentirao i hrvatski premijer Andrej Plenković. 

“Policija štiti granice od nezakonitih migracija. Izražavam žaljenje zbog ranjavanja djece, mislim da je to jako loše, siguran sam da će istraga pokazati kako se to dogodilo. Očekujem od policije da nastavi štititi granicu od krijumčara ljudi, u ovom slučaju iz Bosne i Hercegovine”, rekao je hrvatski premijer.

Izvor: Al Jazeera i agencije