Tribina: Srbija je puna laži, a najveće su u oblasti ekonomije

Tvornica, Radnici
Priča o najvećem privrednom rastu u Evropi je klasičan politički marketing u predizborne svrhe, kažu eksperti (Al Jazeera)

Na tribini “Srpsko privredno čudo – Zemlja praznih stomaka”, u organizaciji Nove stranke, ocijenjeno je da sve dok je Srbija puna laži i postoji raskorak između stvarnosti i svakog podatka koji vlast plasira građanima iz područja ekonomije problemi se neće moći riješiti.

“Srbija je puna laži i građani najveći kontigent neistine dobijaju iz ekonomije. Dok javnost dobija potpuno pogrešne podatke o tome kako napredujemo i šta je budućnost Srbije napretka ne može biti”, ocijenio je predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Na tribini, na kojoj su govorili i glavna urednica magazina Nova ekonomija Biljana Stepanović i profesor na fakultetu FEFA Goran Radosavljević, on je rekao da je vrlo važno da se zna što je realno stanje srbijanske ekonomije da bi se znalo kako da se rješavaju problemi.

Odlično, ali u odnosu na afričke zemlje

Radosavljević je ocijenio da se može priznati da Srbija ima fantstične ekonomske performanse, ali u odnosu na afričke zemlje, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, vlast svakodnevno govori da je Srbija fenomenalna, ali ono što vlast plasira javnosti pada u vodu ako se usporedi i sa zemljama u okruženju, poput Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine ili Rumunije, čiji je rast daleko viši.

“Situacija u Srbiji je veoma loša”, rekao je on, navodeći da je Srbija visoko na listi zemalja koje finansiraju korupciju, kriminal i terorizam, ali i po odljevu mozgova.

Prema njegovim riječima, prva stvar koja se u Srbiji mora učiniti da bi došlo do razvoja ekonomije je da se donese zakon o porijeklu imovine i raščisti s korupcijom i kriminalom.

Biljana Stepanović navela je, pak, da Srbija ulazi u sedmu godinu vlasti Srpske napredne stranke i da svakog dana građani slušaju obećanja da će se živjeti bolje.

Razlika između onoga na televiziji i u frižideru

“Fascinira me veština SNS-a da nam svakog dana plasira da će nam biti bolje, da godinama slušamo da su za sve krivi oni prethodni, ali i to da im građani iznova i iznova veruju”, rekla je ona.

Ma koliko ljudi bili ekonomski neuki i ne mogu provjeriti podatke o kojima vlast priča, dovoljno je da naprave razliku između onoga što vide na televiziji i onoga u svojim frižiderima, navela je Stepanović, koja rješenje vidi i u tome da u Srbiji prestanu podjele između “naših” i “vaših”.

“Neophodne su nam pravna država, stručnost i pozitivna atmosfera za investicije, pozitivno okruženje i razvoj ekonomije”, rekla je ona i dodala da više nije u stanju komentirati izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na temu ekonomije kao da su ozbiljne i kao da to stvarno misli.

Na tribini je rečeno i da je Srbija zemlja u kojoj se i rađanje bijelog bizona u BeoZOO vrtu koristi kao argument u korist tvrdnji vlasti da predstoji razdoblje blagostanja.

Izvor: Agencije