Prodana bivša jugoslovenska rezidencija u New Yorku

U toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta SFRJ stalne misije pri UN-u u New Yorku (EPA)

Države nasljednice SFRJ potpisale su u New Yorku ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana SFRJ na njujorškoj Park aveniji (Park Avenue) za ukupno 12,1 milion dolara, saopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

U saopćenju je navedeno da je ugovor potpisan juče i da zajednička prodaja stana u New Yorku predstavlja prvi takav slučaj u procesu provođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Taj stan je bio prazan od 1992., kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik SFRJ pri UN-u, zbog čega nije bio u “reprezentativnom stanju”.

Srbija je država-koordinator za prodaju tog stana i od prodaje joj je pripalo 39,5 posto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolar.

Prodajom ove nepokretne imovine ostvarit će se i direktna ušteda u ovogodišnjem budžetu Srbije od 108.745 dolara, za koliko će se smanjiti izdvajanja Ministarstva vanjskih poslova za tekuće održavanje.

Troškovi održavanja

Od ukupno dobijene kupoprodajne cijene (12,1 milion dolara), odbijeni su troškovi održavanja stana u New Yorku od 1. januara 1992. godine do dana prodaje (ukupno 3.269.774,16 dolara). Ti troškovi su, takođe, raspodijeljeni između svih država – sukcesora srazmjerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Pošto je te troškove sve vrijeme plaćala Srbija, ta sredstva će joj biti refundirana.

Specifičnost stana u New Yorku je “korporativno vlasništvo”, odnosno to nije bilo neposredno pravo svojine, već vlasništvo posjedovanjem 960 dionica “Park-71st Corporation”, koliko je imala bivša SFRJ.

U toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta SFRJ stalne misije pri UN-u u New Yorku, ambasada u Bonu, ambasade u Bernu i ambasada/rezidencije u Tokiju, saopćeno je Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Izvor: Agencije