Mektić: Dodik koristi migrante u političke svrhe

Do sada je registrirano 5.119 migranata u Bosni i Hercegovini (Anadolija)

Ne postoji nikakav tajni plan da se u bh. entitetu Republika Srpska naseli 11.000 migranata, a ako ga je neko i napravio, ne može biti proveden bez mene, izjavio je u petak Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da će sve podatke o migranitima iznositi otvoreno i transprentno i nijedan podatak neće sakriti od javnosti, prenosi Anadolija.

Naglasio je da pojedini političari, izdvajajući Milorada Dodika, predsjednika RS-a, pokušavaju migrantsku krizu zloupotrijebiti u političke svrhe, naročito pričama da postoji tajni plan da se u RS-u naseli 11.000 migranata.

‘Izjave kao gluposti i budalaštine’

Prema riječima Mektića, to je pokušaj Dodika da obmane narod i da se građani dovedu u zabludu i strah.

“Nema takvog plana. I da ima, taj se plan ne može realizovati bez mene. Glavni konci su u mojim rukama, ništa se ne može uraditi bez moga znanja, odluka i odobrenja”, kazao je Mektić.

Nakon konferencije za novinare u Sarajevu u četvrtak, Mektić je danas u Banjoj Luci kako bi poručio svim građanima Bosne i Hercegovine da političari pokušavaju manipulirati s građanima.

“Nema nikakve namjere da bilo ko zaustavi ovdje te ljude da napravi nekakav rezervat, niti da mjenjaju nacionalnu strukturu i sliku u Bosni i Hercegovini. To je čista manipulacija i laž. Koristeći jadnu sudbinu tih ljudi, pokušava da zaradi jadni politički poen”, kazao je Mektić i dodao da migranti ne žele ostati u  Bosni i Hercegovini, nego otići u zapadnu Evropu.

Ponovio je da je do četvrtka registrirano 5.119 migranata u Bosni i Hercegovini, što dokazuje da su priče o desecima hiljada migranata koji dolaze u ovu zemlju “glupost i budalaština”.

“Nema mogućnosti, ni teoretske, da im se daje trajni boravak ovdje i da će za tri godine dobiti državljanstvo”, naglasio je Mektić, dodajući da ne postoji takva šansa, nego da postoji šansa za zajedničko rješavanje ovog problema.

Migranti stižu iz Srbije i Crne Gore

Žarište se, prema riječima Mektića, sada preselilo prema Gacku, Trebinju i Bileći, gdje je će biti upućen još jedan kontingent policije kao pomoć graničnoj policiji, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a i Brčko Distrikta.

“Tako ćemo u potpunosti staviti pod kontrolu ovaj problem”, kazao je Mektić i dodao da je policija odbila 3.300 nezakonitih ulazaka.

Ponovio je da najviše migranata dolazi iz Pakistana, Sirije i Iraka, kao i da je problem što je Srbija ukinula vize iranskim državljanima, pa oni sada slobodno dolaze u Srbiju i ilegalno prelaze u Bosnu i Hercegovinu, zbog čega će insistirati da ih Srbija vrati po osnovu readmisije.

Izvor: Agencije