Hrvatska: USKOK odbacio krivične prijave zbog smrti male Afganistanke

Željeznička pruga, Pruga, željeznica
Advokatica je tvrdila da su policajci porodicu po noći uputili da se smjerom pruge vrati na teritorij Srbije (Al Jazeera)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) donio je rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv policijskih službenika zbog počinjenja više kaznenih djela u vezi kaznene prijave podignute protiv njih zbog događaja u kojem je krajem studenog prošle godine smrtno stradala maloljetna Afganistanka, objavljeno je na internetskim stranicama USKOK-a. 

“Sedam državljana Afganistana podnijelo je kaznenu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika granične policije zbog više kaznenih djela počinjenih 21. studenoga 2017. u blizini graničnog prijelaza s Republikom Srbijom, kojom prilikom je na području Republike Srbije smrtno stradala maloljetna Afganistanka. Na temelju rezultata provedenih izvida, tijekom kojih je pribavljena relevantna dokumentacija i ispitano više osoba, nije utvrđeno da bi policijski službenici počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret, te je slijedom navedenog doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave”, stoji u priopćenju.

U objavi USKOK-a ne navode se svi detalji niti identitet, no radi se o slučaju 6-godišnje djevojčice M.H., koja je smrtno stradala u naletu vlaka na granici Hrvatske i Srbije 21. studenog 2017. godine.

Obitelj afganistanske djevojčice podnijela je u prosincu prošle godine kaznenu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika MUP-a tereteći ih za četiri kaznena djela, uključujući i prouzročenje smrti iz nehaja.

Osim za smrt djevojčice, obitelj je nepoznate počinitelje teretila za zloporabu položaja i ovlasti, povredu djetetovih prava i nanošenje teške duševne boli i patnje zbog njihova društvenog položaja, s obzirom na to da pripadaju ranjivoj izbjegličkoj populaciji, rekla je tada opunomoćena odvjetnica Sanja Bezbradica-Jelavić na konferenciji za novinare civilnih udruga.

Odvjetnica: Tražili azil u Hrvatskoj

Odvjetnica je tvrdila da je majku sa šestoro djece zatekla policija na hrvatskom teritoriju i da je tada zatražila azil, ali su policajci odbili postupiti po pozitivnim propisima nacionalnih zakona i direktivama EU-a te su obitelj po noći uputili da se smjerom pruge vrati na teritorij Srbije.

Prijavljene osobe, kazala je odvjetnica, nisu postupile humano jer su odbile molbe majke da joj se dopusti da s djecom u dobi od dvije do osam godina i dvoje od 15 godina prenoći do jutra jer su djeca umorna i pothlađena, uslijed čega je nastupila smrt djevojčice.

Bezbradica-Jelavić potvrdila je točnost izjave majke da su pripadnici hrvatske granične policije nakon stradavanja djevojčice prevezli cijelu obitelji i predali je policiji u Srbiji iako je obitelj zatražila azil u Hrvatskoj.

Povodom više objava hrvatskih medija, koji su prenijeli članak The Guardiana o stradavanju afganistanske djevojčice prilikom naleta vlaka na području Srbije, u blizini granice s Hrvatskom, hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je 8. prosinca 2017. da postupanje hrvatske granične policije nije ni na koji način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djevojčice, što su u MUP-u u nekoliko navrata kasnije i ponovili.

Izvor: Al Jazeera i agencije