Merkel: Odnosi Srbije i Kosova su glavno pitanje na EU putu

Njemačka kancelarka smatra kako je Kosovo 'mnogo toga' postiglo od proglašenja nezavisnosti (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u srijedu s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem u Berlinu i poručila kako se sporazumi koji su postignuti u okviru dijaloga Srbije i Kosova moraju provesti, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla kako su odnosi Beograda i Prištine “glavno pitanje na evropskom putu dvije države”.

Ona je istakla kako to “nije laka tema”, ali je ocijenila kako je bilo pomaka po tom pitanju.

Thaci za ‘konačno poglavlje’

Najavila je kako će o odnosima Srbije i Kosova i Prištine biti riječi i na samitu Evropska unija – zapadni Balkan 17. maja u Sofiji.

Govoreći o bilateralnim odnosima Prištine i Berlina, Merkel je ocijenila kako su oni dobri.

Njemačka kancelarka smatra kako je Kosovo “mnogo toga” postiglo od proglašenja nezavisnosti i kako je napredovalo na putu ka EU, ali je naglasila da još postoje problemi i izazovi koji nisu riješeni.

Kao izazove pomenula je vladavinu zakona, borbu protiv korupcije i veliku nezaposlenost.

Thaci je poručio kako je Kosovo spremno otvoriti “konačno poglavlje” sa Srbijom, kako bi se postigao “zakonski obavezan sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”.

‘Okončati tragičnu historiju’

“Znam da konačna faza dijaloga neće biti laka ni za Kosovo, ali ni za Srbiju. Ali, nema drugog puta za napredak ni za Kosovo, ni Srbiju osim dijaloga i sporazuma”, istakao je on.

“Zajedno trebamo pronaći način da postignemo konačan sporazum, koji će okončati tragičnu historiju i otvoriti put mira i pomirenja između naših naroda.”

Poručio je kako se cijeli proces treba završiti recipročnim priznanjem.

Izvor: Agencije


Povezane

U Prištini mnogi smatraju da je dijalog sa Srbijom nepotreban jer je puno toga ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Mišljenje autora
Published On 06 May 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO