Kako je Dan pobjede nad fašizmom obilježen na Balkanu

U gradovima regije obilježen je Dan pobjede nad fašizmom (Arhiva)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao je građanima Bosne i Hercegovine Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana, prenosi Anadolija.

Naveo je da Bosna i Hercegovina baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života, zasnovanog na toleranciji i jedinstvu različitosti, što su vrijednosti moderne Evrope.

“Naš cilj je da u skorijoj budućnosti, kroz članstvo u Evropskoj uniji, te vrijednosti dodatno unaprijedimo i Bosnu i Hercegovinu učinimo naprednom, razvijenom, demokratskom zemljom, u kojoj će ideja antifašizma i borbe protiv svih vrsta diskriminacije biti trajno opredjeljenje svih aktera društvenog života”, naveo je Izetbegović.

Svjedoci mijenjanja historije

Srbiji, koja je uvijek bila na strani antifašizma, danas su više nego ikad potrebni evropske vrijednosti i standardi, kao što su Evropi i svijetu više nego ikad potrebne antifašistička baština i vrijednosti antifašizma, izjavila je danas povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je u pisanoj izjavi istakla da je Srbija kroz svoju historiju pokazala da je uvijek bila na strani pravde i istine i da je zbog toga platila – i da i danas plaća – veliku cijenu.

“Svedoci smo pokušaja da se promeni istorija i da se zaboravi ko je bio na kojoj strani tokom Drugog svetskog rata. Slušamo kako danas i nije važno ko je bio na strani fašizma, a ko je branio slobodu svog naroda, ali i čitave Evrope. Ali, važno je da čuvamo sećanje na sve žrtve koje je Srbija dala za pobedu nad fašizmom jer, zahvaljujući njima, mi danas živimo u slobodi”, kaže Mihajlović.

Ona ističe da su “istinske vrednosti Evropske unije i antifašizam jedno i nerazdvojivo” i zato je “Evropa za Srbiju najispravniji put za budućnost naših građana”.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da se 73 godine nakon pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu mora snažno ukazati na sve pojavne oblike desnog ekstremizma na našim prostorima.

Ta stranka podsjeća da je Balkan krajem 20. i početkom 21. stoljeća postao poprište sukoba u kojima je, najčešće, pogrešno ime ili prezime značilo ugrožavanje života, protjerivanje, zatvaranje u logore…

Ponašanje Vojislava Šešelja

Danas se protagonisti politike desnog ekstremizma u regiji, međutim, suočavaju sa smiješnim sudskim postupcima, koji traju godinama, a kad se i završe, presude su ili oslobađajuće ili su kazne simbolično niske, navodi LSV.

U saopćenju se posebno ukazuje na ekstremističko ponašanje Vojislava Šešelja, na koje država više ne smije šutjeti.

“Srbija želi da pristupi Evropskoj uniji. Deveti maj je i Dan Evrope. Bez politike jasnog odnosa prema politici mržnje, Srbija neće napredovati na putu ka porodici evropskih nacija. Ćutanje je odobravanje, i zato tražimo da ćutanje prestane i da se pokrene snažna i odlučna akcija protiv desnih ekstremista”, zaključuje se u saopćenju LSV-a, koje potpisuje funkcioner stranke Aleksandar Marton.

U Hrvatskoj državni vrh nije organizovao zvanično obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske obilježio je taj datum, kao i dan oslobođenja Zagreba, svečanom akademijom.

Sabor, Vlada i predsjednica poslali su izaslanike. U prigodnim obraćanjima osuđen je historijski revizionizam i istaknuto da su antifašizam i antifašistička borba te pobjeda u Drugom svjetskom ratu temelj ne samo današnje Hrvatske već i Evrope i Evropske unije, čiji je dio i Hrvatska.

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da državni vrh treba nastaviti zvanično obilježavati Dan pobjede nad fašizmom poručivši da Hrvatska ne smije prelaziti iz tabora pobjednika u tabor poraženih.

Čelnik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić poručio je u srijedu da je tragična činjenica da se u Hrvatskoj po brojnim općinama i gradovima uklanjaju simboli antifašističke borbe te mijenjaju imena ulica i trgova.

“Nažalost, jedan nedavni primjer uklanjanja Trga maršala Tita je primjer našeg glavnog grada, grada Zagreba. Povijesnim revizionizmom i mijenjanjem ulica i trgova bave se oni koji nemaju nikakvu ideju i nikakvu viziju za budućnost, dok u isto vrijeme naši ljudi hodaju europskim ulicama i trgovima tražeći posao”, rekao je Bernardić u svojoj slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

Partizani bili legitimna vojska

Antifašizam je, rekao je, bio jedini odgovor na zlo te stoga danas moramo baštiniti njegove pozitivne tekovine.

“Mladi u Republici Hrvatskoj moraju znati, a da bi znali, moraju čuti i moraju učiti u školama kakav je to zločin počinjen u Drugom svjetskom ratu. To samo pokazuje koliko je važno imati jasan stav o ovom zvjerstvu, koje je krvoločno ubilo milijune, desetke milijuna nedužnih civila”, poručio je Bernardić.

Prema njegovim riječima, jedni se danas uopće ne izjašnjavaju o pitanju antifašizma, a drugi se stide. “Dokaz je da nad obilježavanjem Dana pobjede nad fašizmom nisu htjeli dati pokroviteljstvo”, poručio je.

“Hrvatski Ustav je vrlo jasno potvrdio da su partizani bili jedina legitimna vojska u Hrvatskoj u Drugome svjetskom ratu. S druge strane, imamo ustaše, koje su bile na strani poraženih fašističkih ideologija i radile strašne zločine, poput onog u Jasenovcu”, rekao je.

SDP će, poručio je, kad treći put preuzme odgovornost za Hrvatsku, “vratiti dostojanstvo obilježavanju te tragedije, a u Jasenovcu ćemo opet imati samo jednu kolonu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije