Američki institut za mir: BiH najhitniji prioritet u 2018. godini

Navodi se da Sjedinjene Američke Države, zajedno s EU, trebaju ohrabriti stranačke lidere da pregovaraju oko izbornog zakona (Arhiva)
Navodi se da Sjedinjene Američke Države, zajedno s EU, trebaju ohrabriti stranačke lidere da pregovaraju oko izbornog zakona (Arhiva)

Na američkom Institutu za mir, vladinoj organizaciji u Washingtonu, objavljena je studija pod nazivom “Vrijeme je za akciju na Zapadnom Balkanu” kojoj je prethodila sveobuhvatna akcija prikupljanja podataka od velikog broja visokopozicioniranih dužnosnika američke vlade, diplomata, predstavnika građanskog i akademskog društva, kao i pojedinaca iz Evropske unije, Ujedinjenih naroda, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Turske, Njemačke, Austrije i Velike Britanije.

U zaključku studije se navodi da je, iako je situacija na Zapadnom Balkanu znatno bolja nego je to bila 1990-tih godina, stanovništvo tog dijela Evrope i dalje sučeljeno s političkom i ekonomskom nestabilnošću, napetostima  između etničkih grupa i susjednih zemalja, kao i “malignim” utjecajem stranih snaga, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Evropa je, u posljednjih nekoliko godina, imala manje vremena za Zapadni Balkan zbog privrednih kriza, dolaska izbjeglica i unutarnjih problema što je rezultiralo zastojem u procesu napredovanja ka razvijenijim društvima, nakon čega se situacija znatno pogoršala”, ističe se u spomenutoj studiji te se navodi “da je sada pravo vrijeme da se Sjedinjene Države ponovno, zajedno s Evropskom unijom, uključe u regionalna zbivanja koja bi mogla proširiti nestabilnost širom Evrope“.

“Kao što je to pokazalo otezanje poduzimanja akcija na zbivanja u bivšoj Jugoslaviji to samo može dovesti do potrebe za jačim američkim angažmanom u budućnosti”.

Uloga OHR-a

Zbog potreba hitnog djelovanja autori studije su dali nekoliko, kako kažu, ključnih preporuka:

BiH je najhitniji prioritet u 2018. godini.

Sjedinjene Američke Države, zajedno s EU, trebaju ohrabriti stranačke lidere da pregovaraju oko izbornog zakona.

Ukoliko ne uspiju postići sporazum onda bi Visoki međunarodni predstavnik (OHR) trebao iskoristiti svoje ovlasti i intervenirati, uključujući pravljenje nacrta izbornog zakona te proglašavanje zakona u ime entiteta u BiH.

Nakon održavanja izbora na jesen ove godine Sjedinjene Američke Države i Evropska unija trebaju se fokusirati na usmjeravanje dejtonskih institucija u skladu s pristupnim postupkom u Evropsku uniju, ali ne po cijenu odricanja od temeljnih pogodbi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Jačanje saradnje s NATO savezom bi trebao biti prioritet za Bosnu i Hercegovinu, uključujući insistiranje na provedbi popisa vojne imovine od strane savezne vlade.

Sjedinjene Američke Države bi trebale pokrenuti ekonomski razvoj u zemlji osnivanjem zajedničkog američko-bosanskohercegovačkog fonda za mala i srednja preduzeća.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Institut Istok–Zapad preporučuje američkoj diplomatiji ohrabrivanje EU-a da oživi dijalog Kosovo – Srbija, koji mora dovesti do srbijanskog priznanja Kosova kao nezavisne države.

04 May 2018

U Sarajevu se pet parlamentarnih stranaka nije uspjelo dogovoriti o izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine.  Na sastanku u rezidenciji američke ambasadorice Morin Kormak bili su čelnici SDA, HDZ-a, SDP-a i DF-a, te potpredsjednik SBB-a, a prisustvovao je i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Razgovori su vođeni uoči odluke Centralne izborne komisije, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO