Vučić: Neće biti nikakvih skupova u Hrtkovcima

Aleksandar Vučić je zamolio sve stranke koje su najavile okupljanja u Hrtkovcima da razumiju odluku države (Tanjug)

U Hrtkovcima u nedelju, 6. maja, neće biti nikakvih skupova, izjavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je država zabranila sva okupljanja tog dana.

“Država je zabranila sve skupove u Hrtkovcima. Srbija neće u prošlost, već u budućnost. Srbija neće dozvoliti uznemiravanje stanovništva u bilo kojem mestu u našoj zemlji”, kazao je on.

“Srbija garantuje mir, bezbednost i stabilnost. Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Zamolio je sve političke stranke koje su za taj dan najavile okupljanja u Hrtkovcima da razumeju odluku države, jer država ima pravo da zabrani okupljanja kada postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja javnog reda i mira.

Kako je rekao, meštane Hrtkovaca vise zanima otvaranje fabrika u Rumi.

Radikali ne odustaju od dolaska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ponovo je u četvrtak zabranilo skup Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima, nakon što je Upravni sud usvojio žalbu radikala i poništio prvo rešenje MUP-a o zabrani skupa u Hrtkovcima 6. maja te vratio na ponovno odlučivanje.

Ipak, i pored nove zabrane, radikali su najavili da će doći u Hrtkovce.

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj, koga je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove pravosnažno osudilo na kaznu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine, najavio je da će pripadnici ove stranke, ako zabrana ostane na snazi, ipak doći u to mesto, ali neće postavljati binu i ozvučenje.

S druge strane, predstavnici opozicionih partija, Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, ranije su takođe najavili dolazak u Hrtkovce, kako bi sprečili skup radikala.

Izvor: Agencije