Plenković: Referendumska pitanja promašena i neodgovorna

Referendum, Narod odlučuje, Potpisi, Izborni zakon
Za prvo pitanje prikupljeno je 397.024, a za drugo 390.189 potpisa, bilo je potrebno njih 374.740 (Al Jazeera)

Građanska inicijativa “Narod odlučuje”objavila je u četvrtak broj sakupljenih potpisa za održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava u Hrvatskoj te najavila da će ih za 10-ak dana predati u Hrvatski sabor.  

Za prvo pitanje prikupljeno je 397.024 potpisa, a za drugo 390.189 potpisa, rekao je predstavnik GI “Narod odlučuje” Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskog sabora, prenosi Hina.

Prvo pitanje odnosi na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje glasilo je: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?

Za održavanje referenduma trebalo je skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa.

Prema rješenju Ministarstva uprave, u registru birača na dan kad je počelo prikupljanje potpisa bilo je upisano 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj.

Plenković: Diranje u prava manjina neprihvatljivo

Troskot je u četvrtak odbacio optužbe da su se potpisi skupljali i nakon predviđenog zakonskog roka. Najavio je i da će u idućih 10-ak dana predati potpise u Hrvatski sabor.

“I to će svakako biti unutar zakonskog roka”, rekao je.   

Ispred zgrade Hrvatskog sabora sa zastavama i transprentima okupili su se i brojni članovi GI “Narod odlučuje. Potpisi za dva referendumska pitanja prikupljali su se od 13. do 27. svibnja na oko tisuću lokacija.

Inicijativa tvrdi da su se tijekom skupljanja potpisa susreli s brojnim opstrukcijama pa je pokrenula ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora zbog uskraćivanja ustavnog prava građanima da se izjasne po pitanju referenduma, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su svojim građanima naplatili porez na referendum.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak kompletno promašenim i neodgovornim referendumska pitanja za koja je Građanska inicijativa “Narod odlučuje” objavila da je prikupila potpise te dodao kako treba vidjeti jesu li potpisi prikupljeni na adekvatan način i jesu li u skladu s Ustavom.

Premijer je poručio kako je od samog početka duboko uvjeren da svako diranje u prava manjina, s obzirom na stečena prava, nije u skladu s Ustavom i da ne vidi kako bi se uopće o tome moglo odlučivati referendumom.

“S te strane, mislim da je takva vrsta pitanja kompletno promašena, čak neodgovorna. Smanjivati prava zastupnika na takav način je nešto što je meni osobno, kao predsjedniku HDZ-a i predsjedniku Vlade apsolutno neprihvatljivo, to javnost mora znati, to govorim danas jer nisam htio utjecati na proces dok se skupljaju potpisi”, rekao je premijer novinarima nakon svečane sjednice zagrebačke Gradske skupštine u povodu Dana Zagreba. 

‘Istina o Istanbulskoj’ bez dovoljno potpisa

Smanjivanje prava manjina nazvao je ogromnim korakom nazad za dosegnutu razinu u hrvatskoj demokraciji podsjetivši da su postignuća zaštite manjinskih prava napravljena u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predstavnici Građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” objavili su u srijedu kako su, prema dosadašnjim necjelovitim podacima, prikupili 371.821 potpis za raspisivanje drugog referenduma, onog o otkazivanju Istanbulske konvencije pa su od Ministarstva uprave zatražili odobrenje za dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo onemogućeno.

Inicijativa je za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije morala prikupiti oko 374.740 potpisa, što je deset posto ukupnog broja birača. “Prikupili smo 371.821 potpisa, a to je fenomenalan rezultat. Nedostaje nam nekoliko tisuća, sigurni smo da će doći i puno više od toga. Stanje se mijenja iz trenutka u trenutak, potpise još brojimo”, rekla je Kristina Pavlović iz inicijative na Trgu sv. Marka.

Predstavnik inicijative Željko Sačić je dodao kako su napravili tri prebrojavanja, a brojke još pristižu. Podsjetio je da su podnijeli kaznene prijave i obavijestili Ministarstvo uprave da im je bilo onemogućeno prikupljanje potpisa u Rijeci, Gradcu, Sisku i Samoboru. Naglasio je kako su od Ministarstva uprave zatražili da im odobri dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo, kako kaže, protupravno onemogućeno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO