Mektić: Ilegalna migracija u BiH pod kontrolom, Dodik širi dezinformacije

Vlade nekih država regije svojoj javnosti skrivaju stvarno stanje, tvrdi Dragan Mektić (Fena)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u četvrtak kako je krizni fond Evropske unije odobrio milion eura pomoći Bosni i Hercegovini za suočavanje s izbjegličkom krizom, a istodobno je ustvrdio kako su te migracije pod nadzorom te kako bosanskohercegovačke vlasti uspijevaju efikasno kontrolirati stanje.

Nakon redovne sjednice državnog operativnog štaba zaduženog za pitanje migracija, održane u Sarajevu, on je novinarima kazao kako je od početka godine zabilježen ulazak 5.116 ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je njih 4.526 izjavilo kako želi zatražiti azil, a takav zahtjev je podnijelo njih 475, prenosi Hina.

“To je jedini tačni podatak, a sva nagađanja političke naravi nemaju za cilj pomoći rješavanju problema, nego proizvesti što je moguće veći haos, kao i, na žalost, dobiti ‘jadne’ političke poene”, kazao je Mektić, dodajući kako neki potpuno neutemeljeno govore o brojkama o desecima hiljada ilegalnih migranata.

Među takve koji šire takve lažne vijesti svrstao je Nikolu Špirića, zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i bivšeg predsjedavajućeg državnog Vijeća ministara.

‘Gluposti i izmišljotine’

“Najobičnijom glupošću i izmišljotinama” nazvao je tvrdnje u srbijanskim Večernjim novostima, objavljene u srijedu, kako neko navodno planira na području bh. entiteta Republika Srpska naseliti na hiljade migranata, i to pretežno u većim gradskim središtima.

Kazao je kako predsjednik RS-a Milorad Dodik “izvaljuje gluposti” kada tvrdi da neko planira promijeniti nacionalnu strukturu u RS-u doseljavanjem muslimana ilegalnih migranata.

“Mi nismo odobrili niti jedan jedini azil”, kazao je Mektić, ističući kako migranti samo formalno podnose zahtjeve za azil, a 70 posto onih koji uđu u Bosnu i Hercegovinu odmah nastavljaju put dalje ka Hrvatskoj.

On je rekao kako operativni štab višestruko provjerava sve dostupne informacije i objavljuje precizne brojke na osnovu činjenica, a sve drugo su nagađanja i izmišljotine koje šire i neki politički lideri.

Po njegovim riječima, na granicama je od početka godine zaustavljeno gotovo 3.300 ilegalnih migranata koji su pokušali ući u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije i Crne Gore, pretežno na području oko Višegrada, pa se “pritisak” sada pomaknuo južno, prema istočnoj Hercegovini, odnosno Gacku i Bileći, gdje će stoga biti upućena policijska pojačanja.

Najviše Sirijaca, Pakistanaca i Iranaca

Kao pomoć graničarima bit će poslan još jedan kontingent policajaca iz RS-a, a time će se osigurati cjeloviti nadzor nad granicom.

Do sada je među ilegalnim migrantima bilo pojedinačno najviše Sirijaca, njih gotovo 30 posto, a sada je sve više klasičnih ekonomskih migranata, pa je sada među “ilegalcima” najviše Pakistanaca, a na trećem su mjestu Iranci.

“To je sada ozbiljan problem”, kazao je Mektić, upozoravajući kako je to rezultat činjenice da je Srbija nedavno ukinula vize Irancima, koji sada sve masovnije prelaze u Bosnu i Hercegovinu s nakanom da odu ka zapadnoj Evropi.

Srbija, navodno, pregovara i s Pakistanom o ukidanju viza, što je dodatni problem.

Mektić je najavio kako će to pitanje biti na dnevnom redu sastanka ministara unutrašnjih poslova iz regije, od Grčke do Austrije, koji će u Sarajevu bitui održan 7. juna.

Prebacivanje problema u tuđe dvorište

“Ne mogu kritikovati Srbiju jer je ukinula vize Irancima, no oni moraju osigurati da ih možemo vratiti u Srbiju po skraćenom postupku”, rekao je Mektić, ističući kako države regije moraju biti iskrene jedne prema drugoj i prestati prebacivati problem u tuđe dvorište.

Njegova je ocjena kako vlade nekih država regije svojoj javnosti skrivaju stvarno stanje.

Jedino je logično, smatra Mektić, riješiti problem na granici s Grčkom, i to će biti prijedlog za raspravu na sarajevskom skupu idućeg sedmice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO