Zaev: Makedonija korak do NATO-a i pregovora s EU-om

Zoran Zaev je potvrdio da će posljednju riječ o imenu države imati građani na referendumu (EPA)

Makedonija je na korak od dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora o priključenju Evropskoj uniji i ulasku u NATO, poručio je u srijedu premijer Zoran Zaev, istakavši da će spor sa Grčkom biti rešen, što će ojačati identitet državei i njenih građana.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Skoplju ocenio da prijateljstvo Grčke i Makedonije nikada nije bilo veće.

“Novim imenom Makedoncima će biti potvrđen identitet. Državi je potrebno vođstvo i napredak, ne samo prazne reči”, rekao je Zaev.

Potvrdio je da će poslednju reč o imenu te bivše jugoslovenske republike imati građani na referendumu, a istinski patrioti su oni koji, kako je kazao, vode državu napred.

‘Makedonija na dobrom putu’

“Rešavanjem spora ulazimo u NATO. Region ne sme da priušti da se krećemo korak unazad. Makedonija je na dobrom putu, sve donete reforme priznaju priznate su u svim zemljama EU-a. Pokazali smo svetu da je politička kriza iza nas”, rekao je Zaev.

On, međutim, nije potvrdio da je dogovoreno novo ime “Severna Makedonija”, kako su preneli neki makedonski mediji, istakavši da do ovog trenutka ništa nije dogovoreno.

“Predstoji još moj razgovor sa [grčkim premijerom Alexisom] Tsiprasom i kada bude bilo šta novo, podeliću to sa građanima”, kazao je Zaev i ponovio da čvrsto stoji iza toga da će se o novom imenu države građani izjasniti na referendumu.

Izvor: Agencije