Vučić: Sporazum s Albancima je u interesu Srbije

Aleksandar Vučić će sa svojim prijedlogom za rješenje kosovskog pitanja izaći kada bude ocijenio da je to dobro za Srbiju (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u interesu Srbije da postigne pravno obavezujući sporazum s Albancima i da za njegovo postizanje mora postojati široka saglasnost i većinska volja srbijanskog društva.

“U interesu Srbije je da postignemo sporazum s Albancima, bez obzira na to da li ćemo postati članica Evropske unije ili ne. Ali, kada bi se to dogodilo, uveren sam da bi vrata [Unije] bila ne odškrinuta, već širom otvorena”, kazao je on.

Vučić je za Večernje novosti od srijede rekao da će sa svojim prijedlogom za rješenje kosovskog pitanja izaći kada bude ocijenio da je to dobro za Srbiju i kada bude moguće dobiti određeni rezultat.

Unija misli samo na Kosovo

“I da upetostručimo bruto domaći proizvod i budemo šampioni reformi, EU će nas na kraju usloviti rešavanjem pitanja Kosova. Nema sumnje da je to ključna stvar i kad god nam kažu nešto drugo, u stvari misle na Kosovo. Zato želimo da postignemo neku vrstu kompromisnog rešenja”, kazao je Vučić.

On je rekao da niti je realno, niti je moguće da Srbija sve da, a da ne dobije ništa, kao i da Albanci to moraju razumjeti, jer ni oni neće imati budućnost ako ne bude dogovora.

Upitan o prihvatljivosti dosadašnjih prijedloga za rješenje kosovskog čvora, Vučić je kazao da je od “pojedinih velikih igrača na svetskoj pozornici” dobijao nešto što liči na načela, principe, što predstavlja “non-paper”.

“I da je bila pitana da li tako nešto prihvata ili ne, Srbija bi teško na te predloge mogla da pruži pozitivan odgovor”, rekao je on i dodao da velike zapadne sile polaze od toga da je teritorijalno pitanje Kosova riješeno tako što su dobili nezavisnost.

Ništa od članstva u NATO-u 

On je kazao da oni od toga neće odustati, ali da Beograd pokušava vidjeti šta može dobiti i za Srbe na Kosovu, i za Srbiju, prenosi agencija Beta.

“To nije pitanje samo Srba na Kosovu… Oni su najvažniji, njihova bezbednost, sigurnost, život, ekonomski napredak, perspektiva, budućnost. Ali, to nije jedino pitanje za njih, to je pitanje i za sve ostale koji žive u Srbiji”, kazao je Vučić.

Još jednom je ponovio da Srbija nema nikakve aspiracije kada je riječ o članstvu u NATO-u.

 Izvor: Agencije