Thaci: Dijalog sa Srbijom završava se međusobnim priznanjem

Hashim Thaci smatra da je Kosovo ispunilo sve kriterije za viznu liberalizaciju (EPA)

Predsednik Kosova Hashim Thaci izjavio je, posle sastanka s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, da će rezultat dijaloga sa Srbijom biti međusobno priznanje.

“Rezultat dijaloga će biti ‘win-win’. Verujem da će se dijalog završiti recipročnim priznanjem i članstvom Kosova u svim organizacijama”, tvrdi Thaci, preneo je RTK2.

U razgovoru sa austrijskim kancelarom, Thaci je, kako je naveo, dobio “podršku za put Kosova u Evropsku uniju”.

Što se tiče liberalizacije viza, Thaci je uveren da će Evropska komisija izaći sa pozitivnim izveštajem, jer su, prema njegovim rečima, ispunjeni svi kriterijumi za viznu liberalizaciju.

Ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacoli ustvrdio je, posle sastanka sa austrijskim kancelarom, da je on veliki prijatelj Kosova na putu ka članstvu u EU i NATO-u.

“On je veliki prijatelj Kosova na našem sigurnom putu ka članstvu u EU i NATO-u. Austrija je ozbiljan investitor u oblasti ekonomije i podržala nas je u oblasti demoktratizacije, obrazovanja i kulture”, napisao je Pacoli na svom Facebook profilu.

Hoxaj: Unmik nepotreban na Kosovu

Istovremeno, nakon nedavne objave da misija EU-a (Eulex) na Kosovu završava svoj posao u junu ove godine, iz Prištine ponovo stižu signali da bi slična stvar trebalo da se desi i sa misijom Ujedinjenih nacija (Unmik).

Tako je zamenik premijera Kosova Enver Hoxhaj ocenio da nema potrebe za daljim prisustvom misije Unmika, jer je, kako tvrdi, Kosovo stabilno.

“Mirotvorci su potrebni u zonama sukoba, ali postojanje Unmika na Kosovu je sada nepotrebno, jer u zemlji postoji održiva stabilnost. Misija Unmika trebalo da se završi i da se njen budžet alocira negde drugde”, napisao je Hoxhaj na Twitteru.

Hoxhaj je i ranije izjavljivao da treba ukinuti misiju Unmika na Kosovu.

Izvor: Agencije