SAD upozorava na veličanje ustaštva i relativizaciju holokausta u Hrvatskoj

State Department navodi niz slučajeva veličanja ustaštva i negiranje holokausta u 2017. godini (Reuters)
State Department navodi niz slučajeva veličanja ustaštva i negiranje holokausta u 2017. godini (Reuters)

Veličanje ustaštva i relativiziranje holokausta te problemi s povratom jevrejske imovine glavne su zamjerke Hrvatskoj u američkom izvještaju o vjerskim slobodama u 2017. godini objavljenom u srijedu.

State Department objavljuje godišnji izvještaj na temelju informacija dobivenih od vladinih dužnosnika, nevladinih udruženja, predstavnika crkava, akademske zajednice i novinara, prenosi Hina.

U dijelu koji se odnosi na Hrvatsku navodi se niz slučajeva veličanja ustaštva i negiranje holokausta u 2017. godine; od sporne veteranske ploče u Jasenovcu, do skupa radikalnih desničara u Zagrebu i koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju.

Napadi na hrvatske Srbe i crkve

“Neki jevrejski čelnici rekli su da je bilo slučajeva značajnog historijskog revizionizma i umanjivanja ili negiranja uloge države u Holokaustu. Izrazili su nezadovoljstvo kako je Vlada odgovorila na slučajeve antisemitizma, kao što je postavljanje kontroverzne ploče u Jasenovcu i upotreba ustaških simbola i slogana”, piše u izvještaju objavljenom na internetskim stranicama State Departmenta.

Navode se i napadi na hrvatske Srbe i oštećivanje pravoslavnih crkava, na koje je upozorio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

I on je rekao da je za posjeta Jasenovcu 2016. godine vidio proustaške grafite na zidovima spomen područja, kažu u američkom Ministarstvu vanjskih poslova.

Veliki dio izvještaja posvećen je službenoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovca, koju su drugu godinu zaredom bojkotirali predstavnici Jevreja, Srba i antifašista.

“Ti čelnici kao razloge navode da su nezadovoljni odgovorom Vlade na postavljanje ploče s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ u blizini logora”, piše u izvještaju.

Poruke ‘Za dom spremni’

Vladini čelnici kasnije su osudili postavljanje ploče i premjestili je, ali nisu odlučili o legalnosti ustaškog pozdrava, nego su osnovali vijeće koje bi trebalo donijeti preporuke o korištenju totalitarnih simbola iz Drugog svjetskog rata, piše u izvještaju.

State Department navodi i slučaj kada su članovi neparlamentarne, krajnje desne Autohtone hrvatske stranke prava održali marš u glavnom gradu Hrvatske, mašući zastavama s grbom povezanim s ustaškim pokretom i stranačkom zastavom na kojoj piše “Za dom spremni”.

Pjevač Marko Perković Thompson predvodio je proustaške uzvike na koncertu u Slunju povodom godišnjice operacije “Oluja”, zbog čega je prekršajno prijavljen, navodi State Department.

Sud ga je naknadno oslobodio, uz obrazloženje da nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Washington i ove godine upozorava hrvatsku Vladu da nije ispunila obveze prema Jevrejima kojima je oteta imovina u Drugom svjetskom ratu.

Vlada treba vratiti imovinu Jeverjima

“Američka ambasada potiče Vladu da vrati imovinu, posebno pripadnicima jevrejske zajednice, i podržava izmjene postojećeg zakona kako bi se produžili rokovi i uvažili novi zahtjevi za povrat ili odštetu”, navodi se u izvještaju.

Postojeći zakon ne dopušta hrvatskim građanima kojima je imovina oteta u holokaustu da traže povrat ili odštetu, jer je iz zakona izuzeto razdoblje od 1941. do 1945. godine.

Zakon, također, ne dopušta oštećenima koji nisu hrvatski državljani da podnose nove zahtjeve, jer je rok istekao 2003. godine i nije obnovljen, kaže se u izvještaju američke vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Povodom dana oslobođenja Zagreba od fašizma, u glavnom hrvatskom gradu tradicionalno će se uz obalu Save zapaliti kresovi.  Organizatori upozoravaju da se tradicija Narodnooslobodilačke borbe zatire, dok se istovremeno tolerišu obilježja ustaškog režima.  Pozdravom ‘Za dom spremni’ na koncertu pjevač Marko Perković Thompson nije širio političke poruke, utvrdio je ove sedmice u svojoj presudi sud u […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO