Rusija bi prihvatila podjelu Kosova ako je Srbija za to

Za Moskvu je bitno da ponuđeno rješenje bude u interesu Srbije, tvrdi Aleksandar Čepurin (desno) (Tanjug)
Za Moskvu je bitno da ponuđeno rješenje bude u interesu Srbije, tvrdi Aleksandar Čepurin (desno) (Tanjug)

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin je izjavio da bi Rusija prihvatila podelu Kosova ako Srbija bude smatrala da je to najbolje rešenje za nju.

On je to rekao za beogradski dnevnik Alo komentarišući izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da bi i “Albanci pristali na podelu Kosova, kao i da je to i njima u interesu”.

“Mi poštujemo poziciju Srbije i ono rešenje koje ona smatra da je najbolje za nju mi ćemo podržati”, kazao je Čepurin.

“Do valjanog rešenja treba doći u dugom procesu dijaloga i ne vidim ništa što bismo morali preko kolena lomiti i brzo rešavati.”

‘Veze sa Srbijom ostaju čvrste’

Prema njegovim rečima, Rusija će podržati svaku odluku Srbije.

“I dalje važi parola: ‘Što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju.’ Za Moskvu je samo bitno da to rešenje koje se ponudi bude u interesu Srbije. Nemam sumnje da će Vlada Srbije, predsednik [Aleksandar] Vučić i ministar Dačić uraditi ono što je najbolje za zemlju”, rekao je ruski ambasador.

Čepurin tvrdi da će, i pored unutrašnjih promena koje se dešavaju u Rusiji, Srbija i dalje imati dobrog partnera u Kremlju.

“Rusija se menja u unutrašnjoj sferi, ali veze sa Srbijom i dalje ostaju čvrste. Očekujem da će saradnja dve zemlje biti mnogo bolja i jača”, kazao je om.

Na pitanje kako komentariše izjave zvaničnika iz Brisela da će “Srbija kad-tad morati da okrene leđa Rusiji”, odgovorio je: “Nikada neće doći do toga.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO