Plenković: Malo se izdramatiziralo, razgovarat ću s predsjednicom

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković je osudio odlazak Zorana Milanovića sa komemoracije u Okučanima (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu kako će s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović razgovarati nakon njezinog povratka iz Italije te odbacio tvrdnje oporbe da je njihov aktualni sukob “uigrani igrokaz” kako bi se skrenula pozornost s drugih važni stvari, primjerice Agrokora.

Naime, nakon što je u utorak predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović objavila kako joj je žao što premijer Andrej Plenković nije prihvatio njezinu ispruženu ruku za suradnju, reagirajući na izjavu premijera koji je vezano za njezin poziv o zajedničkoj sjednici Vlade na temu demografije rekao da neće biti sjednice na ovu temu te dodavši da je predsjednica poslala dopis sa svojom inicijativom bez navedenih konkretnih mjera, na njezin je potez u srijedu reagirao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

On je u srijedu izjavio kako mu je teško shvatiti potez predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, iz čijeg je ureda, kako je rekao, poziv za sazivanje zajedničke sjednice Vlade o demografiji poslan poštom, bez priloženih materijala i to za vrijeme trajanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je rekao da neće biti zajedničke sjednice vlade s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, nakon čega je ona na Facebooku poručila da taštine treba ostavili sa strane.

“Uigrani igrokaz? A kad smo se mi to igrali? Nemam pojma što oporba misli, oni su, na žalost, već prikazali toliko igrokaza u Saboru”, rekao je premijer novinarima, kako prenosi Hina.

Plenković: Malo se izdramatiziralo

“Smirit ćemo loptu, malo se to izdramatiziralo, mi smo imali toliko sastanaka danas u Vladi, da sam tek, prije nego sam prešao Markov trg shvatio koliko je to burno”, uzvratio je na upit je li prepiska s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović otišla predaleko.

Komentitrao je i upit o porukama iz Ureda predsjednice predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću da ne govori istinu.

“Teško mi je komentirati takvo nešto gdje nemam snimku da netko nešto izgovara, zaista mislim da takva vrsta retorike nije u redu, pogotovo ne one varijante da bi predsjednik Sabora ili Vlade mislili da je demografski problem u Hrvatskoj trenutno ‘in’. On je, na žalost, ‘in’ desetljećima, ostat će takav u Hrvatskoj i drugim zemljama poput nas jako dugo”, izjavio je Plenković.

Jandroković je ranije u srijedu komentirao kako mu je “ovaj put teško shvatiti potez predsjednice”.  

‘Do sada svaki put kad je bila ovakva situacija djelovao sam smirujuće. Smatram da između predsjednice Republike i premijera ne treba biti ovakvih tenzija. Imali smo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, i u isto vrijeme otišao je poštom predsjednički zahtjev za sjednicom – poštom, bez da je to bilo priopćeno. Ne znam koliko je to ozbiljno, radi se o ozbiljnoj temi, demografija je jedan od najozbiljnijih izazova s kojima se Hrvatska susreće. Mi moramo naći odgovore na to i da zaustavimo iseljavanje i da povećamo natalitet”, rekao je predsjednik Sabora u izjavi novinarima.

“Takvoj temi, ako je ozbiljna, treba pristupiti ozbiljno. Slanje dopisa bez priloženih materijala, bez objašnjenja što sadrže mjere koje predsjednica nudi – taj pristup nije ozbiljan’, ocijenio je.

Jandroković je kasnije reagirao i na neslužbeni odgovor Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na njegovu jutrošnju optužbu da predsjednica premijeru nije najavila da će poslati zahtjev za sazivanjem zajedničke sjednice Vlade te da ga je poslala za vrijeme trajanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ocijenivši pristup Pantovčaka “neozbiljnim”.

Komentirao neslužbene navode iz Ureda predsjednice da je ona u više puta razgovarala s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora o pitanjima demografije i blokiranih, a da je od njih dvojice dobila odgovor “ta tema je sada ‘in’, ali će brzo izaći iz mode”, rekavši da je to “beskrupulozna laž”.

“Jutros sam govorio o svom viđenju situacije, i rekao da smatram da takav pristup nije ozbiljan jer nije dogovoren s predsjednikom Vlade jer je proceduralno poslan dopis bez ikakvih popratnih materijala, a tako se ne saziva ni sjednica vatrogasnog društva u nekom selu”, istaknuo je Jandroković.

“Možda sam promašio kada sam govorio o terminu kad je zahtjev iz Ureda predsjednice poslan u Vladu”, dodao je.

Jandroković: Neslužbenih izvora mi je preko glave

“Je li taj zahtjev otišao u vrijeme same sjednice ili nakon nje, tu sam možda promašio. No, to nije bitno ni meritum, to je iza leđa poslano i to nije u redu, i uz ovakvu proceduralnu pogrešku zaslužuje naziv neozbiljno”, kazao je Jandroković.

“Nisam nikoga uvrijedio jutros, ali ono što je rečeno u zadnjem dijelu neslužbenog izvora iz Ureda predsjednice, a neslužbenih mi je izvora preko glave, to je beskrupulozna laž i takvo što nije dostojno da izađe iz Ureda predsjednice”, oštro je reagirao čelnik Sabora.

Potvrdio je i da je u nedjelju navečer održan neformalni sastanak u Vladi, ali i da se o temi demografije razgovaralo više puta.

“Gotovo svaki put se govori i o demografiji. Predsjednica jest najavljivala mogućnost sazivanja sjednice, a premijer joj je rekao da to nije za sjednicu Vlade, da postoji Vijeće za demografiju. Ovdje se ne radi o namjeri da se pomogne demografskim mjerama, nego o običnom politikanstvu”, ocijenio je Jandroković.

Na novinarsku primjedbu da je HDZ podržavao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kada je isto tražila od bivšeg premijera Zorana Milanovića, a sada joj taj zatjev za sjednicom Vlade zamjeraju, Jandroković je odgovorio da ne zna kakav je odnos ona imala s Milanovićem jer je on tada bio oporba, ali, napomenuo je, nije mu ni važno što je bilo u ono vrijeme.

“Želim raščistiti ovo što se dogodilo sada s obzirom na to da su iz Ureda predsjednice na vrlo ružan način govorili o meni. Neću dozvoliti te difamacijske kampanje, kada nemate argumente idete ‘ad hominem’, što je ispod svake razine”, zaključio je Jandroković.

Izvor: Agencije