Ambasade, OHR i OSCE: Neprihvatljivo ponašanje HDZ-a i SNSD-a

Očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu (Fena)
Očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu (Fena)

Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ured visokog predstavnika i OSCE su duboko zabrinuti zbog očigledne činjenice da u HDZBiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH, saopćeno je iz OHR-a. 

„Jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH. Te stranke, kroz amandmane koje je predložio HDZBiH, bore se za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH, koje nisu u skladu s međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štaviše, one su u Parlamentarnoj skupštini BiH stvarale proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o krivičnom postupku“, navodi se u saopćenju. 

Rupe u zakonu

Potpisane ambasade i međunarodne organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva.

„Zbog takvog pristupa, čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana“, ističe se u saopćenju. 

Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE još jednom snažno apeliraju na političke stranke u BiH da bez daljnjeg odgađanja usvoje amandmane na Zakon o krivičnom postupku koji su u skladu s međunarodnim standardima i kojima se ostvaruju promjene koje zahtijeva Ustavni sud.

Izvor: Agencije


Povezane

Različite reakcije nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe. Oglasili su se politički predstavnici Republike Srpske, i državnog nivoa. Naš gost u Sarajevu je Goran Šimić, stručnjak za krivično pravo i tranzicijsku pravdu.

U Uredu Visokog predstavnika su potvrdili da su odluke Ustavnog suda obvezujuće. “Ustav Bosne i Hercegovine eksplicitno kaže da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće i, u skladu s tim, OHR očekuje da sve odluke budu provedene”, navode u Uredu visokog predstavnika u BiH. Naš gost je Faris Vehabović, pravni stručnjak, i sudac Europskog […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO