Dačić ‘anemičnom’ Plenkoviću: Izvini, ne znam pjevati Lili Marleen

Ivica Dačić, Andrej Plenković
Dačić: Plenković napada Srbiju jer mu treba neprijatelj da bi poboljšao svoj rejting anemičnog političara (EPA)

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ispričao se u četvrtak “anemičnom” hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću zato što ne zna pjevati “Lili Marleen” i nastavio polemiku o svojem viđenju hrvatskog sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu.

“Izvini Plenkoviću, ne znam da pevam Lili Marleen ili [Marko Perković] Thompsonov ‘Za dom spremni’. A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima”, sarkastično je izjavio Dačić u Indiji, gdje je u službenom posjetu, prenosi Hina beogradske elektroničke medije.

“Lili Marleen” poznata je njemačka ljubavna pjesma, osobito popularna tijekom Drugog svjetskog rata, podjednako i među njemačkim i savezničkim snagama.

Plenković je u srijedu poručio da je Hrvatska odgovorna država koja želi suradnju sa svim susjedima te odlučno odbacio negativnu retoriku iz Srbije.

Plenković aludirao na Dačića kao ‘neuspješnog šlager pjevača’

“Želimo prije svega otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama i odlučno odbacujemo ovu negativnu retoriku koja dolazi i koja je skandalozna, u biti od jednog ministra vanjskih poslova koji je poznat po tome što je jedan neuspješni šlager pjevač”, rekao je Plenković, izravno aludirajući na srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića.

Dačić u četvrtak izjavi državnoj agenciji Tanjug navodi kako hrvatski premijer “očigleno nema šta drugo raditi” nego svakodnevno napada Srbiju jer mu je “potreban neprijatelj” da bi “poboljšao svoj rejting anemičnog političara”.

“Tako da je Hrvatska danas zemlja koja je u svađi sa Srbijom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom, skoro sa svim svojim susedima”, rekao je Dačić.

Šef srbijanske diplomacije reagirao je i na Plenkovićevu ocjenu da Dačić ne poznaje povijest kada Hrvatsku svrstava na “stranu Hitlera u Drugom svjetskom ratu”.

Dačić je tako ponovo ustvrdio da je “Hrvatska 15. juna 1941. pristupila Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana, i da je ostala verna Hitleru i posle njegovog samoubistva 30. aprila 1945.”.

“Čak i posle kapitulacije Nemačke, ustaše su se borile. Srbi su srušili pakt sa Hitlerom 27. marta 1941., a Hrvati su 10. aprila sa cvećem i oduševljenjem dočekali Nemce u Zagrebu”, navodi srbijanski šef diplomacije, uz ocjenu da je Plenković “nešto pomiješao” jer su se Hrvati borili kod Staljingrada na Hitlerovoj strani.

Diplomatske napetosti između dviju susjednih zemalja izbile su kada je srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio da o njegovu dolasku u Hrvatsku “može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri”.

Diplomatske napetosti

Službeni Zagreb mu je zbog toga zabranio dolazak u Hrvatsku, a Beograd je uzvratio istom mjerom i nepoželjnom osobom u Srbiji proglasio hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića.

Plenković je prilikom obilježavanja vojno-redarstvene akcije “Bljesak” u utorak, upitan za komentar izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da će Hrvatska, ako to želi, i dobiti diplomatski rat, rekao da to nije primjerena retorika na koju bi Hrvatska trebala pristati te je naglasio da su Hrvatska i Srbija u ovom trenutku dva različita svijeta, nadovezujući se na izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina kako su on i Krstičević dva različita svijeta.

Srbijanski šef diplomacije potom se složio s hrvatskim premijerom da Hrvatska i Srbija nisu iste, ističući da je razlika u tome što Srbija u Drugom svjetskom ratu nije bila uz Hitlera i provodila holokaust.

“Tačno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo vršili Holokaust nad Jevrejima i Hrvatima, nismo terali Hrvate da nose obeležja kao što su Srbi i Jevreji morali da nose za vreme Drugog svetskog rata, Jevreji žute, a Srbi plave trake”, uzvratio je Dačić Plenkoviću.

Izvor: Agencije