Mediji: Hrvati uhapšeni u Bleiburgu ostaju u pritvoru

Bleiburg, Policija
Osuđeni je rekao da je bio pod utjecajem alkohola te da je učinio nacistički pozdrav kada je vidio hrvatsku zastavu sa simbolom vojnih snaga (Al Jazeera)

Sud u Klagenfurtu odbio je žalbe šestorice hrvatskih državljana uhićenih tijekom komemoracije na Bleiburgu i oni će ostati u pritvoru do suđenja, koje bi trebalo biti održano krajem lipnja, prenosi tanjug portal Index.

Oni su pritvoreni zbog osnovane sumnje da su na nedavnom skupu u Bleiburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola.

Najnovija odluke suda u Klagenfurtu, navodi portal, pokazuju da je tamošnje pravosude odlučilo postrožiti svoj tretman kontroverznog okupljanja, koje su neki predstavnici dijela stranaka i organizacija u Austriji uoči ovogodišnje komemoracije, kako su prenosili mediji, nazvali najvećim fašističkim okupljanjem u Europi.

Obje odluke su različite u odnosu na sudsku praksu prethodnih godina, kada malobrojni ljudi koji su na komemoraciji uhićivani zbog neonacističkih ispada nisu zadržani tako dugo u pritvoru, a i trebalo je mnogo duže da dođe do suđenja.

Odluka u ‘skladu sa optužnicom’

Primjerice, hrvatski državljanin koji je prošle godine uhićen na Bleiburgu zbog nacističkog pozdrava, koji je usput i medijima hvalio Adolfa Hitlera, suđenje je čekao na slobodi, a održano je tek 11 meseci kasnije, navodi portal.

Glasnogovornica suda u Klagenfurtu, Eva Jost-Draxl, kaže da je sadašnja odluka “u skladu s optužnicom”.

Napomenula je da im se po Zakonu o zabrani nacističkih simbola može izreći kazna i do 10 godina zatvora te da je na mobilnom uređaju optuženog 26-godišnjaka pronađena slika na kojoj nacistički salutira, kao i digitalna kopija Hitlerove knjige Mein Kampf.

Izvor: Agencije