MMF: Rast ekonomije Srbije na zdravim osnovama

Šef delegacije MMF-a u razgovoru s predsjednikom Srbije naglasio je da očekuje da će BDP Srbije porasti za 3,5 posto ove godine (Tanjug)

Nakon uspešno završenog trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om srpska ekonomija nastavlja rast na zdravim osnovama, rekao je šef Misije te međunarodne finansijske institucije Džejms Rouf.

On je naglasio da očekuje da će Srbija ispuniti predviđenu stopu rasta BDP-a za 3,5 odsto za ovu godinu i istakao da taj rast može da bude i veći.

Rouf je to rekao u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je naglasio da je taj rast zasnovan na investicijama, izvozu i potrošnji.

Sagovornici su razgovarali o povećanju budžeta za kapitalne investicije za narednu godinu, s obzirom na to da je MMF potvrdio da će Republika Srbija ostvariti znatan suficit i ove godine.

Razgovori o povećanju penzija i plaća

Predsednik Vučić je naglasio da je spreman da razgovara sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić o pronalaženju načina za povećanje penzija tako da svi penzioneri budu zadovoljni.

Takođe, važna tema je bila i povećanje plata za narednu godinu u javnom sektoru.

“Srbija ostaje posvećena reformskom putu u sferi ekonomije u saradnji s Međunarodnim monetarnim fondom”, naglasio je predsednik Vučić i rekao da očekuje da će novi aranžman sa ovom institucijom biti zaključen tokom leta.

Na sastanku je dogovoreno da se zajednički radi na završetku procesa privatizacije velikih preduzeća, kao što su RTB Bor, Petrohemija, Metanolsko-sirćetni kompleks u Kikindi, i da se proces pronalaženja strateških partnera ili privatizacija završi u ovoj godini.

Izvor: Agencije


Povezane

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je Srbija uspješno završila trogodišnji sporazum sa tom institucijom. Aranžman vrijedan 1,2 milijarde eura poslužio je, kako je saopšteno, da se smanji deficit, javni dug i izbjegne bankrotstvo. Najveći cijenu saradnje sa MMF-om platili su penzioneri i zaposleni u javnom sektoru kojima su smanjena primanja.

Srbija u prethodne tri godine nije imala aranžmane s Međunarodnim monetarnim fondom, a posljednji pokušaj 2012. godine prekinula je ova institucija.

23 Feb 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO